Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

UNTRR solicita Presedintelui Romaniei sa promulge in cel mai scurt timp Legea pentru aderarea Romaniei la Protocolul aditional e-CMR

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) solicita Presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, sa promulge in cel mai scurt timp Legea pentru aderarea Romaniei la Protocolul aditional privind scrisoarea electronica de insotire (e-CMR). Romania a aderat la Conventia referitoare la contractul de transport rutier international de marfuri pe sosele (CMR) prin Decretul nr. 451 din 1972. In prezent Conventia CMR este ratificata de 55 de tari, iar in mai 2008 a fost deschis spre semnare Protocolul Aditional la Contractul pentru Transportul International de Marfuri pe Sosele, care prevede utilizarea CMR electronic (e-CMR). Protocolul e-CMR a intrat in vigoare in 2011 si a fost ratificat pana in prezent de 17 tari – Bulgaria, Republica Ceha, Danemarca, Estonia, Franta, Iran, Letonia, Lituania, Luxembourg, Olanda, Moldova, Rusia, Slovacia, Slovenia, Spania, Elvetia si Turcia, iar Germania va adopta Protocolul aditional e-CMR in 2019.
 

Conventia Natiunilor Unite asupra CMR reglementeaza contractul de transport de marfuri pe sosele, cu titlu oneros, care se efectueaza cu vehicule, cand locul primirii marfii si locul prevazut pentru eliberare, asa cum sunt indicate in contract, sunt situate in doua tari diferite, dintre care cel putin una este tara contractanta, independent de domiciliul si de nationalitatea participantilor la contract.
Dupa aprobarea de catre Camera Deputatilor, in 10.12.2018, Senatul Romaniei a adoptat Legea pentru aderarea Romaniei la Protocolul aditional privind scrisoarea electronica de insotire, e-CMR (Legea 654/2018), aceasta fiind transmisa spre promulgare Presedintelui Romaniei.
UNTRR considera ca e-CMR va contribui la digitalizarea documentelor aferente transportului de marfuri, fiind un instrument de sprijinire a cresterii eficientei lanturilor de logistica, dar si a monitorizarii usoare a fluxurilor de marfuri, in special cele purtatoare de accize sau cu risc sporit de frauda.

Articole similare

Ad