Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Rezultate optime chiar si la 500 de livrari zilnice

Compania croata INA, specializata in transporturi de produse petroliere, a reusit sa-si optimizeze activitatea cu ajutorul solutiilor Ortec, reducand numarul kilometrilor parcursi si, implicit, costurile de transport, si optimizand cele 400-500 de livrari zilnice.
 
INA, companie petroliera croata, membra a Grupului MOL, administreaza o flota de 250 de vehicule – doar o treime fiind proprie – doua rafinarii, sapte depozite si 420 de statii de carburant, dar si clienti angro si din retail, comercializand toate tipurile de carburant, inclusiv GPL. Clientii angro reprezinta 25% din volum.

Datorita complexitatii activitatii, in 2008 s-a luat decizia de a se optimiza sistemul de distributie. Astfel, prin licitatie publica s-a optat pentru solutiile oferite de ORTEC. „Am ales solutiile Ortec pentru ca ne-am dat seama de flexibilitatea lor. In plus, dispuneau si de SAP si aveau experienta necesara pentru a intelege nevoile companiei noastre“, a subliniat Jadranko Skendzic, transport expert in cadrul INA, in cadrul evenimentului „Ortec Customer Day“.
In implementarea solutiilor Ortec au fost implicati activ aproximativ 50 de angajati din logistica, retail, vanzari angro, rafinarii, sectorul IT, dar si reprezentanti ai Ortec.
Proiectul a fost demarat initial in trei dintre depozitele companiei, cele din nord, in iulie 2009, insa pana la finalul aceluiasi an solutiile au fost implementate in toate cele sapte centre.

Livrare optima doar cu doua solutii
In cadrul INA sunt folosite solutiile Orion, pentru managementul comenzilor, si Shortrec pentru planificarea rutelor si crearea unui sistem optim de livrare. Orion este utilizat pentru previzionarea si generarea comenzilor pentru statiile de carburant. In plus, poate defini locatiile de livrare, avand la baza un model optim de transport.
„Asa putem calcula saptamanal si lunar cantitatile de carburant necesare in statii. Mai mult, poate calcula necesarul de transport din fiecare depozit“, a completat Skendzic.
Shortrec, celalalt sistem utilizat de INA, planifica traseele care trebuie urmate pentru livrare, combinand pe aceeasi ruta livrarile unice cu cele multiple, dar si comenzile statiilor de carburant cu cele angro. Toate acestea sunt realizate avand in vedere parametrii unui sistem eficient de management al transportului. „Este un caz dificil deoarece pentru transport lucram cu 40 de subcontractori pentru 200 de vehicule, iar fiecare contract are propriii termeni“, a mai spus Jadranko Skendzic. Vehiculele proprii au fost echipate cu debitmetru pentru livrari multiple, ajutand la reducerea pierderilor. Livrarile se fac in functie de notele de livrare de la depozit, iar pierderile nu depasesc 0,2%.
In general, sunt utilizate cisterne multicompartimentate, doar pentru agricultura si piscicultura. Pentru bluediesel, din cauza sulfului din continut, sunt utilizate cisterne speciale.
Conform rezultatelor monitorizarii, la cateva luni de la implementarea softurilor s-a observat cresterea gradului de utilizare a flotei proprii si o exploatare optima a cisternelor. „In statiile de carburant stocul este tinut sub control, raportat la capacitatea terminalelor, datorita sistemului de masurare cu dip-stick, care la fiecare sase ore transmite prin SAP datele catre Orion“, a explicat reprezentantul INA. Dupa transferul datelor, Shortrec combina comenzile cu vehiculele disponibile la momentul respectiv, iar planul comenzilor este transferat catre Orion prin SAP. In perioada urmatoare compania intentioneaza sa conecteze softul ORTEC cu sistemele GPS si fiecarui sofer i se vor furniza direct informatiile referitoare la pozitiile de incarcare si descarcare. „Vom verifica planificarea si executia pentru a vedea care sunt diferentele si vom adopta programul pentru a avea astfel o buna programare si o executie in concordanta.“

Tinte bine definite
Pentru fiecare dintre cele doua solutii implementate au fost stabilite anumite tinte. Asadar, Orion trebuie sa mentina la fiecare statie de alimentare o cantitate optima de carburant, cu cat mai putine descarcari, insemnand o estimare cat mai corecta a necesarului de combustibil, ceea ce conduce si la optimizarea costurilor de transport. „Situatiile in care avem statii de carburant «in gol» si necesitatea de a reloca produsele trebuie sa fie reduse la minumum. Una din regulile INA nu permite trimiterea produselor inapoi la depozit.“
In ceea ce priveste Shortrec, acesta a fost responsabil de exploatarea la maximum a flotei proprii si de o mai buna utilizare a capacitatii cisternelor (95% la ora actuala). A fost redus numarul kilometrilor parcursi cu 5-10%, in functie de relief, si, extrem de important in balanta costurilor, s-a redus si rulajul in gol. Atat pentru exploatarea flotei, cat si pentru terminale, sunt monitorizati indicatorii de performanta.

Comenzi livrate de la o zi la alta cu 50% mai putin personal
Prin automatizare au fost simplificate operatiunile, iar oamenii s-au concentrat pe procese, nu pe informatii. S-a redus numarul erorilor, odata ce datele au fost introduse automat in sistem si ajustate mai bine la nevoile activitatii, mai ales ca responsabilitatile sunt impartite. Capitalul uman necesar s-a redus cu 50% dupa implementarea softurilor Ortec.
„Implementarea sistemului ORTEC ne-a ajutat sa trecem de la un sistem descentralizat la unul centralizat care are toate atributele unui management de calitate“, a declarat Skendzic. Timpul de la lansarea unei comenzi in sistem si pana la livrare s-a redus si a crescut si calitatea livrarilor, o comanda fiind livrata de la o zi la alta. „Avem 400-500 de livrari zilnice si trei planificatori pe fiecare depozit. Transportatorii sunt anuntati cu o zi inainte la ce depozit trebuie sa mearga pentru incarcare“, a completat acesta.

Articole similare

Ad