Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

S-a schimbat legea zilierilor

Legea 52/2011 a fost amendata recent de Guvernul Romaniei. Astfel, folosirea zilierilor a fost restrictionata sever, fiind impuse obligatii aditionale atat pentru zilieri, cat si pentru beneficiari (cei care folosesc munca temporara). Ordonanta de Urgenta 114/2018 amendeaza Legea 52/2001 si a intrat in vigoare pe 29 decembrie 2018. OG 114/2018 introduce mai multe  restrictii. Lucratorii nu pot cumula mai mult de 120 de zile lucrate intr-un an caledaristic. Anterior nu exista restrictie pentru numarul de zile lucrate. Exista si anumite exceptii pentru crescatorii de animale, cultivatori de vita de vie etc., unde pragul a fost stabilit pentru 180 de zile. O alta exceptie spune ca un zilier nu poate munci mai mult de 25 de zile calendaristice succesive, daca dupa acest interval beneficirul doreste sa retina lucratorul este nevoie sa se semneze un contract.
 

A fost restransa si aria industriilor care permit folosirea zilierilor: agricultura, vanatoare si  servicii auxiliare, domeniul forestier si pescuit.
Anterior schimbrailor aduse de OUG, lista sectoarelor includea industria hoteliera, restaurante, colectarea deseurilor, cercetare si dezvoltare in biotehnologie etc.
Beneficiarii trenbuie sa analizeze in ce masura li se va permite folosirea zilierilor, in conditiile date de restictiile timp.
Utilizarea zilierilor era atractiva in Romania prin primsa taxelor mai mici platite catre bugetul de stat, veniturilor salariale li se impuneau doar impozit, fiind exceptate de la plata contributiilor sociale.
Nerespectarea legii poate atrage amezi de pana la 20.000 lei pentru beneficiar, iar zilierii care muncesc mai mult de 120 zile/an risca amenzi de pana la 2.000 lei.
Masurile au fost introduse de Guvern in incercarea de a limita utilizarea acestora, pentru ca bugetul este privat de contributiile la sanatate si pensii, iar protectia sociala a muncitorilor nu exista.

Articole similare

Ad