Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Nikolaev (Kamaz) revine pe prima treapta a podiumului la Dakar

Etapa a noua a raliului Dakar, bucla in jurul Pisco, a avut 407 km, din care 311 km de cursa speciala. Ea i-a adus pilotului Kamaz Eduard Nikolaev a treia victorie de etapa din acest an si revenirea pe primul loc in clasamentul general, pe care a detinut-o inca de la inceputul competitiei, dar pe care a pierdut-o dupa etapa a opta in fata coechipierului sai Dmitry Sotnikov. Siarhei Viazovich (MAZ) a fost al doilea, la 14'03" de lider, iar Sotnikov al treilea, la 27'43".
 

Bucla in jurul Pisco a explorat desertul Ica dintr-o perspectiva complet noua: a inceput cu o portiune de dune de 80 km, a urmat o serie de dune de coasta separate de varful Subida de los Burros si apoi de un alt sector de 100 km de dune cu versanti periculosi.
Teoretic, asa cum apreciaza specialistii, etapa a noua ar fi reprezentat ultima sansa a lui Gerard de Rooy (Petronas De Rooy Team Iveco) de a trece in fruntea clasamentului, de pe locul al treilea ocupat pana acum, din moment ce ultima etapa presupune doar un parcurs de 113 km. De aceea el a si inceput imediat dupa start atacul impotriva celor doua camioane Kamaz, dar din cauza unor probleme la sistemul de racire a trebuit sa cedeze la finalul cursei. Deoarece motorul chiar se incingea foarte tare, el a avut de ales intre a se opri pentru reparatii, ceea ce ar fi durat cam o ora, si a continua drumul intr-un ritm mai lent. De Rooy a optat pentru prima varianta si probabil ca aceasta a fost si cea mai buna, el terminand etapa pe locul al cincilea. Pe de alta parte, asa cum a declarat olandezul la finalul zilei, sanse la titlu teoretic mai sunt, din moment ce si echipajele Kamaz au pierdut timp cu alte ocazii, dar mai ales pentru ca doar doua dintre ele au mai ramas in concurs.
Etapa a zecea, ultima din acest an, de la Pisco la Lima, are 359 km, din care 112 km de cursa speciala.

Articole similare

Ad