Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Belgia se pregateste pentru un Brexit dur

In Belgia sunt 25.000 de companii care au schimburi comerciale cu Regatul Unit, si doar o cincime a luat masuri pentru a se pregati pentru un Brexit dur, conform datelor Federatiei Belgiene a Angajatilor. Se estimeaza ca iesirea UK din UE va costa Belgia 2% din PIB si aproximativ 40.000 de locuri de munca pierdute.
In momentul de fata, principala preocupare a autaritatilor este de a facilita schimburile comerciale. Aceeasi Federatie a pus deja in practica proceduri care sa permita companiilor belgiene sa obtina statutul vamal prin care sa poata expedia marfuri peste granitele UE.

Guvernul belgian a aprobat recent un draft de propunere care ofera masuri provizorii menite sa rezolve anumite aspecte ale unui Brexit dur (drepturile cetatenilor englezi in Belgia, resursele energetice, asigurarile sociale, indermedierea financiara a pietelor de capital, asigurari etc.) Guvernul a dispus si scoaterea la concurs a unor posturi pentru agenti vamali, dar se pare ca intampina dificultati in gasirea candidatilor potriviti.
Nu in ultimul rand, Administratia Fiscala Belgiana a emis o serie de anunturi care descriu formalitatile de import, inclusiv inregistrarile de TVA care vor deveni necesare pentru a importa bunuri din UK.

Articole similare

Ad