Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

UE a acordat un imprumut de 12 milioane de euro companiei estoniene Clean Tech Elcogen

Banca Europeana de Investitii (BEI) a semnat un acord de imprumut de cvasi-capital in valoare de 12 milioane EUR cu compania estoniana Elcogen din orasul Ülemiste (Tallinn). Compania este prima din tarile baltice care beneficiaza de sprijin in cadrul programului InnovFin-EU-Finance for Innovators, care este finantat din programul UE de cercetare si inovare Orizont 2020. Finantarea intra sub incidenta Proiectului de demonstrare a energiei (PDE) al InnovFin.

Finantarea permite companiei sa investeasca in cercetarea si dezvoltarea celulelor de combustie, sa creasca volumele de productie si sa inceapa procesele de productie in masa. Acest lucru ofera companiei Elcogen posibilitatea de a introduce solutii competitive pe baza de celula de combustibil si de hidrogen pe piata, pentru a raspunde cererii crescande a clientilor, inclusiv companiilor industriale importante din Europa si Asia. „Acest proiect este rezultatul anilor de cercetari ample, atat pe plan intern, cat si in colaborare cu universitati si institute de conducere. Elcogen a reusit sa gaseasca una dintre cele mai eficiente tehnologii pentru celulele de combustibil si cred ca este logic ca BEI si InnovFin sa sprijine inovatorii europeni – sa mentina si sa sprijine acest know-how in cadrul ecosistemului european de inovare.“, a declarant vicepresedintele BEI, Alexander Stubb.
CEO-ul Elnogen, Enn Õunpuu, a declarat: „Am dovedit clientilor nostri ca celulele de combustie dezvoltate in Estonia, in cooperare cu cele mai importante institute europene de cercetare, sunt cele mai eficiente din lume. Imprumutul BEI este o piatra de hotar importanta in aducerea tehnologiei noastre pe piata masiva. Timp de trei ani, consideram ca suntem principalul producator mondial de celule de combustie, pentru ca aceasta este singura modalitate prin care clientii nostri vor putea oferi solutii energetice accesibile si inovatoare utilizatorilor finali“.
Elcogen intentioneaza sa produca aproximativ 2 milioane de celule pe an, reprezentand o capacitate electrica de 50 MW. Tehnologia cu celule de combustibil pe care Elcogen a dezvoltat-o converteste o gama de combustibili, in principal hidrogen si biogaz, in energie electrica cu o eficienta electrica foarte mare in comparatie cu alte celule de combustie disponibile in comert.
Tehnologia brevetata a Elcogen are potentialul de a deveni mai putin costisitoare decat tehnologiile concurente, deoarece utilizeaza procese standard si materiale disponibile pe scara larga in fabricarea celulelor. Aplicatiile cheie pentru sistemele care utilizeaza acest tip de tehnologie de celule de combustibil sunt sistemele de producere a energiei rezidentiale, unitatile industriale de generare a energiei electrice si generarea ulterioara a energiei off-grid.

Articole similare

Ad