Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

AEO, o solutie pentru aglomeratia din vami

Pentru obtinerea certificarii AEO este nevoie de depunerea dosarului in vederea auditului din partea autoritatii vamale pe proceduri. „Auditul vizeaza efectiv modul de lucru, de la procedura de acces in incinta la selectia personalului, securitatea IT etc.“, a explicat Mihai Petre, senior manager Deloitte Tax, tot procesul avand o durata de 4-5 luni, asa cum estimeaza acesta.
Ghidul pentru obtinerea AEO a fost emis de Comisia Europeana, iar printre criteriile de baza pentru eligibilitate se numara solvabilitatea si lipsa datoriilor catre stat sau a incidentelor penale.

„AEO este benefic atat pentru transportatori, cat si pentru operatorii logistici. Orice societate implicata in miscarile de bunuri necomunitare este indreptatita sa aplice pentru AEO, mai ales daca vorbim de marfuri proprii la import, pentru a beneficia de scutirea de TVA la import.“ In plus, pe anumite sectoare, asa cum este granita Romania-Republica Moldova, exista culoare preferentiale de trecere pentru vehiculele care detin un certificat AEO. La fel este si pe relatia cu Serbia.
„In ceea ce priveste operatorii de transport care deschid tranzit in nume propriu, acestia trebuie sa depuna o garantie care este de multe ori 100% din valoarea taxelor. Cei care au AEO o pot reduce cu pana la 80%“, a subliniat Mihai Petre.
O alta facilitate oferita de statutul AEO este vamuirea la domiciliu. „Poti duce marfa in depozitul propriu, iar apoi se notifica vama prin sistem, iar in maximum 3 ore fie se primeste liberul de vama, fie, in functie de analiza de risc, firma este instiintata ca se va verifica marfa sau o anumita parte. Partea care a primit liber de vama poate fi livrata.“ Fara AEO, toate aceste proceduri sunt realizate la sediul vamii.
Producatorii AEO pot beneficia de exporturi in afara orelor de program ale autoritatii vamale, iar asta ajuta si transportatorul, pentru ca poate prelua marfa oricand si poate avea o imagine mai clara a planificarii curselor. „Sunt 70-80 de societati la nivelul tarii, care detin astfel de autorizatii de vamuire la domiciliu si care le pazesc cu sfintenie pentru a nu le fi perturbata activitatea“, a mai spus Mihai Petre. 
Brexitul va reprezenta si o oportunitate de crestere a gamei de servicii oferite de companiile care au deja certificare AEO, de catre operatorii de antrepozite vamale, de catre comisionarii vamali etc. 
Reevaluarea pentru prelungirea AEO are loc in medie la fiecare trei ani.

Articole similare

Ad