Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Piata berii a inregistrat in 2018 o crestere moderata

Piata berii din Romania a inregistrat o crestere de 3%, ajungand la un volum de 16,6 milioane Hl in 2018, anunta Asociatia Berarii Romaniei. Anul trecut, consumul de bere pe cap de locuitor s-a situat la 85 litri. Preferinta pentru ambalajul de sticla a fost in crestere cu 3,65 pp in ultimii patru ani, in vreme ce ambalajul PET a inregistrat o scadere cu 5,83 pp in acelasi interval de timp. „Cresterea se datoreaza in special diversificarii portofoliilor de produse, a varietatii tipurilor de bere pe care producatorii au pus-o la dispozitia romanilor, fapt ce a raspuns preferintelor lor in materie de bere, dar si de a ii stimula sa experimenteze gusturi noi“, a declarat Lucian Ghinea, Presedinte Asociatia Berarii Romaniei.

Productia de bere reprezinta un stimul real pentru economia Romaniei. Datorita caracterului profund national, definit de productia locala in proportie de cca. 97% si 70% ingrediente provenite din agricultura Romaniei, sectorul berii are o influenta semnificativa asupra gradului de ocupare a fortei de munca, prin crearea, la nivelul intregii tari, direct si indirect, a peste 85.000 locuri de munca. In acelasi timp, productia de bere genereaza anual contributii importante la bugetul de stat, atat direct, cat si indirect, precum si un nivel inalt de valoare adaugata in cadrul tuturor activitatilor conexe. Eforturile investitionale ale membrilor Berarii Romaniei s-au ridicat in 2018 la 74,5 milioane de euro, iar . nivelul contributiilor anuale ale membrilor Asociatiei la bugetul statului a atins 255 milioane de euro.
Numarulul producatorilor de bere a crescut la 56 in 2018, fata de 39 anul anterior. Segmentul berilor fara alcool a fost in crestere in 2018 cu 30%. „Preferintele romanilor pentru bere fara alcool sunt in crestere, urmand chiar trendul european de consum. Desi un segment cu o pondere mica pe piata, berea fara alcool a inregistrat anul trecut o crestere record in Romania. Acest rezultat confirma integrarea berii in si mai multe situatii de consum, romanii alegand sa nu renunte la bautura lor favorita, in varianta ei fara alcool insa, nici atunci cand sofeaza sau se afla in pauza de masa, in timpul saptamanii de lucru“, a adaugat Julia Leferman, Director general Asociatia Berarii Romaniei.

Articole similare

Ad