Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Comertul global este in declin. Boom-ul industrial a luat sfarsit

Primul trimestru din 2019 anunta un comert global in declin cu 2,3%, comparativ cu 3% in 2018, iar cresterea PIB-ului global va fi cea mai slaba din 2016, potrivit unui studiu Coface.
Cifrele prefigureaza faptul ca cel mai mare boom industrial din ultimii 30 de ani din zona euro a luat sfarsit in noiembrie anul trecut. Studiul Coface estimeaza o crestere economica globala de +2,9%, cu 0,3% mai putin decat in 2018 si estimeaza ca numarul insolventelor in afaceri va creste in 26 din cele 39 de tari analizate, comparativ cu doar 19 in 2018, arata Mediafax. Coface anticipeaza o crestere de 3% a insolventelor in Europa Occidentala si de 4% in Europa Centrala si de Est. In Germania, eroziunea increderii in afaceri in sectorul productiei este mult mai puternica decat in tarile vecine. Deschiderea mare a economiei germane, combinata cu expunerea sa la destinatii riscante, precum Turcia, Marea Britanie, China si, intr-o masura mai mica, Statele Unite, afecteaza vanzarile internationale. Comenzile au scazut cu peste 4% in martie pentru producatori, cel mai scazut nivel din ianuarie 2017.

Dupa sectorul auto, al carui calificativ in Europa, America de Nord si America Latina a fost redus de Coface la inceputul acestui an, acum a venit randul furnizorilor sa sufere consecintele scaderii vanzarilor de autoturisme. Sectorul chimicale este afectat in mod deosebit. Si companiile petrochimice sunt sensibile la majorarea preturilor petrolului si etanului si la modificarile privind reglementarile si comportamentul consumatorilor, care sunt din ce in ce mai preocupati cu privire la mediu. Aceasta tendinta a determinat Coface sa scada calificativul sectorului substantelor chimice din Statele Unite, Germania si Olanda la risc mediu si la risc ridicat in Franta, Marea Britanie si Italia. Cresterea pretului petrolului (care ar trebui sa ramana la un nivel confortabil, 65 dolari in medie in 2019, potrivit Coface) si recenta reorientare a politicii monetare a Rezervei Federale a Statelor Unite contribuie la stabilizarea riscului de creditare din Orientul Mijlociu. Prin urmare, calificativul Arabiei Saudite este ridicat la B.

Articole similare

Ad