Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Constructorii solicita UE cresterea sarcinii camioanelor in vederea reducerii emisiilor de CO2

Asociatia Europeana a Producatorilor de Autovehicule (ACEA) solicita Uniunii Europene (UE) sa adopte politici care sa sprijine cresterea sarcinii pentru vehiculele comerciale, in vederea optimizarii transporturilor si reducerii emisiilor de dioxid de carbon (CO2). Ansamblurile cu o capacitate de transport dubla fata de camioanele standard ar trebui sa circule pe portiuni dedicate de drum din reteaua rutiera europeana. Aceasta masura ar putea diminua emisiile de CO2 cu pana la 27%.

UE a fixat recent termene limita pentru reducerea emisiilor pentru 2025 si 2030. „Producatorii de camioane sunt decisi sa isi aduca contributia la diminuarea emisiilor de CO2, dar noile standarde de eficienta pentru vehicule nu vor putea scadea emisiile totale provenite din transportul rutier“,  declarat Erik Jonnaert, secetar general ACEA.
Cererea de transport se asteapta sa creasca semnificativ in urmatoarele decenii. Pentru a optimiza transporturilor este important sa permitem functionarea vehiculelor de capacitate mare, care sa contribuie la cresterea productivitatii si la diminuarea emisiilor, fara sa fie necesara modificarea infrastructurii rutiere europene actuale. „Este necesar ca aceste sisteme de transport de mare capacitate sa poate circula liber pe teritoriul UE, fara a fi limitate la granite. Vehiculele de forma combinatiilor European Modular System (EMS)  sunt deja permise in Belgia, Danemarca, Finalnda, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia si in majoritatea statelor federale din Germania. In aceste tari reducerea emisiilor de CO2 a fost confirmata in practica.

Articole similare

Ad