Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Germania, cel mai important partener economic

Relatiile economice romano-germane s-au intensificat in 2018, potrivit AHK Romania, care editeaza o publicatie cu date economice. Astfel, volumul schimburilor comerciale intre cele doua tari a insumat anul trecut 32,5 mld. EUR, ceea ce inseamna peste 20% din comertul exterior al Romaniei.
Importurile din Germania au atins in 2018 valoarea de 16,9 mld. EUR (+11,9%), exporturile au insumat 15,6 mld. EUR (+8,4%). In ce priveste landurile federale, Baden-Württemberg (importuri: 4,1 mld. EUR, exporturi: 2,8 mld. EUR) si Bavaria (importuri: 3,9 mld. EUR, exporturi: 2,7 mld. EUR) ocupa primele locuri. Totodata, mai arata sursa citata, Germania se afla in fruntea clasamentului si in ce priveste investitiile straine directe. Mai precis ocupa locul al doilea, dupa Olanda, cu un sold al investitiilor la sfarsitul anului 2017 de 9,7 mld. EUR. 12,8% din totalul investitiilor straine directe provin din Germania. Numai in anul 2017 investitiile directe germane au insumat 587 mil. EUR.

„Privim in urma catre un an 2018 de succes pentru relatiile economice romano-germane”, declara Sebastian Metz, Director general si membru in Consiliul Director al AHK Romania. „In acelasi timp trebuie insa sa avem in vedere ca increderea companiilor germane in Romania ca amplasament investitional trebuie sustinuta mereu, an de an. Aprecierile negative la adresa companiilor straine, a multinationalelor, modificarile neasteptate ale conditiilor-cadru din economie, de exemplu in domeniul legislatiei fiscale si nesiguranta in ce priveste statul de drept, dar si continuarea luptei impotriva coruptiei sunt contraproductive si dauneaza amplasamentului investitional. Ar trebui sa ne concentram cu totii atentia in aceeasi directie, pentru a creste investitiile in educatie, infrastructura si sanatate.”
Circa 7.500 de companii cu capital german sunt inregistrate in Registrul Comertului. Acestea au creat in mod direct peste 250.000 de locuri de munca, promoveaza activ transferul de know-how si se implica energic in domeniul sistemului de invatamant dual, o tema de baza in relatiile economice bilaterale.

Articole similare

Ad