Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Strategia AsstrA pentru gasirea de angajati cu inalta calificare

In UE, exista un deficit de angajati cu inalta calificare deoarece nivelul salarial este mai mare in alte sectoare, cum ar fi IT, marketing sau inginerie, dar si pentru ca  in transportul de marfa si logistica, specialistii trebuie sa fie disponibili 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana. „Nu toti candidatii sunt pregatiti pentru astfel de ore de lucru. Daca ne uitam la diviziile «estice» ale AsstrA din Shanghai si Istanbul, de exemplu, nu exista un astfel de deficit de forta de munca. Exista orase mari cu mai multe universitati de specialitate si multi tineri absolventi. Raspunsurile la posturile vacante sunt intotdeauna suficiente si candidatii doresc sa lucreze cu o companie europeana precum AsstrA. Dar apar dificultati in asimilarea noilor angajati in timpul perioadelor de proba. Avem nevoie de instrumente suplimentare, nu numai pentru atragerea de candidati, ci si pentru mentinerea acestora pe termen lung.“, a explicat Elena Evdokimenko, Directorul Resurse Umane la AsstrA-Associated Traffic AG.

Potrivit acesteia, in tarile CSI, cum ar fi Belarus, de exemplu, solicitantii de locuri de munca cred ca vor gasi cea mai promitatoare crestere a carierei in industria IT si logistica. Fiecare al 7-lea CV merge intr-o companie de logistica. In orasele rusesti precum Chelyabinsk sau Ekaterinburg, cu mai putin de 1,5 milioane de locuitori, exista foarte putini solicitanti complet calificati. Aici,  pozitia vacanta nu este urgenta, este mai usor sa "cresti" un expert in cadrul companiei.
Potrivit Elenei Evdokimenko, AsstrA se axeaza pe atragerea de angajati cu inalta calificare capabili sa realizeze obiectivele si strategia companiei. In acelasi timp, sunt luate in considerare atat aplicatiile externe, cat si cele interne, deoarece angajatii actuali ar dori sa-si asume noi roluri si responsabilitati. Exista putini experti cu seturi de competente inguste si profunde pe piata si, de regula, acestia sunt deja angajati.
Recent, compania a facut o schimbare strategica in politica de angajare. Anterior, majoritatea recrutarilor au fost efectuate in CSI. In ultimii ani, numarul de angajati din UE si Asia a crescut rapid odata cu dezvoltarea de noi piete, cum ar fi Finlanda, Ungaria si Franta. Exista o cerere crescuta de experti in managementul proiectelor si organizarea transportului multimodal, transporturilor exprese de trenuri de containere si a comenzilor cu linii de transport maritim. „Pentru a va alatura companiei AsstrA trebuie sa aveti o studii superioare si o cunoastere a limbilor straine. Chiar daca cineva are o experienta impresionanta, nestiind o limba straina necesara ii va impiedica in mod semnificativ dezvoltarea in companie. AsstrA este cu adevarat internationala. In timpul primei intalniri, criteriul esential de evaluare este daca candidatul indeplineste cerintele de post necesare. Punem intrebari si discutam probleme legate direct de cerintele clientilor.  Pe langa competentele specifice, luam in considerare si o gama larga de abilitati generale care nu sunt legate direct de locul de munca, ci mai degraba de eficienta globala, succesul in echipa, de versatilitatea profesionala si de adaptarea la cultura corporativa a AsstrA. Experienta este importanta, dar a fi jucatorul echipei este mai important“.
Pentru gasirea oamenilor portriviti pentru companie, AsstrA are acorduri cu universitatile in ceea ce priveste stagiarii. Elevilor li se da posibilitatea de a incerca rolul unui specialist in logistica. Acesta este un instrument eficient de orientare in cariera si o oportunitate de a evalua un potential angajat.
Membrii noi intra in „sistemul de mentorat“. Fiecare nou-venit are nevoie de timp pentru a-si cunoaste echipa si programele interne. Mentorii impartasesc experienta lor si ii ajuta pe noii membri ai echipei sa se adapteze si sa obtina un bun inceput in gestionarea responsabilitatilor.
AsstrA organizeaza in mod regulat cursuri interne si externe in fiecare dintre birourile sale din intreaga lume. Exista, de asemenea, doua evenimente majore de team building organizate de doua ori pe an: AsstrA Summer intr-o luna calda si AsstrA Business Conference intr-una rece.
Un interviu de evaluare cu un angajat ajuta la identificarea aspiratiilor si a etapelor de cariera. Persoanele cu vechime necesita noi provocari, recunoasterea meritelor si formarea continua, de exemplu, prin intermediul seminariilor. Este important sa vorbiti si sa ascultati pe toata lumea si sa oferiti feedback in timp util.
Structura organizatorica a AsstrA incurajeaza cresterea nu numai pe verticala catre roluri mai responsabile, dar si pe orizontala pentru a lucra in alte departamente, pozitii si proiecte care "pregatesc" abilitati diferite.

Articole similare

Ad