Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Cererile din piata de real-estate vin predominant din zona de consum, nu de productie

Zona Transilvaniei a crescut foarte mult din punct de vedere logistic si industrial, dupa cum a reiesit din Conferinta Tranzit de la Cluj, insa, in opinia lui Andrei Timofte, director general al companiei Transilvania Constructii, instabilitatea politica a dus la o stagnare a cererilor in prima parte a anului. De asemenea, se observa o majorare a timpului de tranzactionare, ceea ce insemna ca potentialii chiriasi au devenit mai prudenti, intarind parerea Anei Dumitrache, country head la CTP Invest, ca piata de spatii logistice s-a maturizat. „Utilizatorii de spatii logistice inteleg mai bine ceea ce vor, au cereri tot mai sofisticate, iar asta este in avantajul nostru.“

Marian Orzu, managing partner in cadrul companiei de consultanta imobiliara Dunwell, specializata in sectorul industrial, atrage atentia ca „venim dupa doi ani de crestere semnificativa a pietei industriale“. „Incepem sa atingem un nivel de 4 milioane m2 de spatii industriale, clasa A, la nivel de tara. Sunt dezvoltatori care, sesizand oportunitati pe acest segment, au apasat pedala de acceleratie in dezvoltare.“ Marian Orzu este de parere ca piata imobiliara industriala este un indicator foarte bun al directiei in care merge economia. „Anul trecut, din circa 700.000 m2 tranzactionati, 80 de puncte procentuale au mers catre zona de consum, in special catre sectorul de depozitare, in defavoarea celui de productie.“
In pofida faptului ca in ultimul an, potrivit lui Andrei Timofte, pretul constructiei a crescut cu circa 20%, fara vreo consecinta directa a facilitatilor oferite de Stat pentru plata taxelor si impozitelor pe salariile lucratorilor din constructii, pretul de inchiriere este intr-o usoara scadere. „La un moment dat a crescut foarte mult suprafata spatiilor libere din piata, pentru ca, pe de o parte s-au facut multe constructii speculative, iar pe de alta, o serie de end-useri si-au construit propriile depozite. Apoi, in momentul in care s-a creat disponibilitatea, s-a pus presiune mare pe pret, ceea ce a dus la afectarea marjei si a profitabilitatii dezvoltatorilor“, a precizat Marian Orzu.
Mai multe amanunte puteti afla din numarul urmator al revistei Tranzit.

Articole similare

Ad