Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Investitii semnificative in transportul urban la nivel mondial

Romania se numara printre tarile cu cei mai multi pasageri per autobuz, alaturi de Austria, Republica Ceha, Polonia, Slovacia si Estonia, se arata intr-un studiu al Asociatiei Internationale de Transport Public (UITP), la care au participat 320 de operatori din 46 de tari (29 de tari din Europa). Aproape 68% din flota de autobuze urbane aflata in exploatare la nivel mondial este alcatuita din vehicule de 12 m lungime, iar 12 procente sunt autobuze articulate. Restul de 20% este reprezentat impreuna de mincrobuze, midibuze, troleibuze si autobuze etajate.

Varsta medie a parcului auto urban la nivel mondial este de 6,9 ani. Aceasta este influentata insa semnificativ de tari precum China, Rusia si Brazilia, care au cumparat masiv autobuze noi in ultimii ani. Flote tinere sunt si in Indonezia, Mexic si Republica Coreea.
Motorina este inca cel mai popular carburant, jumatate dintre autobuzele urbane avand sisteme de propulsie conventionale. Este evident insa ca tot mai multe tari se orienteaza catre tehnologiile alternative, iar China castiga detasat in topul statelor care au trecut la vehicule cu zero emisii, nu mai putin de 57% din flota nationala de transport urban fiind autobuze electrice. Romania se afla intre statele cu procent ridicat de transport public electrificat (22%), devansand Franta si Marea Britanie (ambele cu 18%). In aceasta statistica au fost luate in calcul toate tipurile de vehicule. Tot dintre tehnologiile prietenoase cu mediu, gazul natural comprimat este extrem de popular in Coreea, unde 98% dintre vehicule au motorizare CNG.

Articole similare

Ad