Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Europarlamentarii romani nou-alesi incearca sa repare ce mai pot din Pachetul Mobilitate

Transportatorii continua lupta pe Pachetul Mobilitate 1! Reprezentantii a cinci asociatii patronale din transporturi si logistica – APTE 2002, ARTRI, FORT, ATM Bucovina si ARILOG – s-au intalnit, ieri, 23 iulie, cu trei europarlamentari romani – Maria Grapini si Chris Terhes (S&D), membri in Comisia TRAN, si Dragos Pislaru (Renew Europe), coordonator al Comisiei pentru munca – EMPL – din partea grupului politic european din care face parte.

Scopul intalnirii l-a reprezentat stadiul actual al Pachetului Mobilitate si ce mai pot face eurodeputatii romani dupa ce Parlamentul European (PE) si-a exprimat parerea pe cele trei dosare intr-o Prima Citire pe 4 aprilie, intr-o forma care obliga firmele de transport sa isi aduca in tara soferii si camioanele o data la patru saptamani. Spre deosebire de anul trecut, Romania sta mai bine ca in Comisia TRAN, avand cinci reprezentanti – trei membri plini – Marian-Jean Marinescu, coordonator al grupului PPE, aflat la a treia legislatura, Gheorghe Falca (PPE) si Chris Terhes (S&D), ultimii doi aflati pentru prima oara in PE – si doi supleanti – Maria Grapini (S&D), aflata la al doilea mandat, si Clotilde Armand (Renew Europe), nou-intrata in PE.
 
Maria Grapini (S&D, PSD), care a fost si anul trecut in Comisia TRAN si s-a zbatut alaturi de Marian-Jean Marinescu (PPE, PNL) si Claudia Tapardel (S&D, PSD) in Comisia de specialitate pentru un deznodamant cat mai bun pentru transportatorii romani, crede ca Pachetul Mobilitate nu mai poate fi stopat, insa mai sunt inca puncte in care se mai pot aduce unele schimbari cu o buna coordonare a europarlamentarilor romani, dar, mai ales, a reprezentantilor ministerului de resort din tara noastra si a Guvernului Romaniei.
 
In acelasi timp, Dragos Pislaru, fost ministru al Muncii si actual coordonator al Comisiei EMPL (Munca) din partea Grupului Renew Europe, a aratat ca reprezentantii breslei transportatorilor trebuie sa fie in continuare cel putin la fel de activi si sa organizeze activitati de comunicare coordonate la Buxelles pentru a arata ca prevederile actuale ale Pachetului Mobilitate vor influenta negativ nu numai politicile de mediu ale UE, dar si competitivitatea produselor europene in raport cu cele asiatice sau nord-americane.
Pislaru a aratat ca alianta din care face parte – USR PLUS – „si-a facut temele“ in ceea ce priveste problemele transportatorilor, iar eurodeputatii colegii sai din TRAN si EMPL stiu ce au de facut au de facut in cele doua comisii de transporturi si de munca ale Comisiei Europene pentru a actiona in interesele nationale ale Romaniei.
Noii membri ai Comisiei TRAN – Chris Terhes si Gheorghe Falca – au fost deja pusi la curent cu problemele Pachetului Mobilitate, iar reprezentantii transportatorilor s-au angajat sa le trimita in continuare cele mai pertinente argumente cu care toti europarlamentarii romani sa incerce sa contracareze actiunile protectioniste initiate de europarlamentarii vest-europeni. De altfel, in cadrul intalnirii au fost puse pe tapet cele mai importante amendamente cuprinse in Pachetul Mobilitate 1, precum si solutii de compromis la acestea.
Maria Grapini a transmis primului-ministru Dancila importanta transporturilor pentru Romania, astfel ca tara noastra a inclus portofoliul Transporturilor alaturi de cel al Energiei, Mediu si Politica de vecinatate pe lista domeniilor in care ne dorim un comisar european. Iar pana in septembrie vom stii si cei doi noi raportori pe cele doua dosare – Detasare si modificarea Regulamentului 561 – avand in vedere ca Merja Kyllönen si Wim van de Camp nu mai fac parte din noul Parlament European. „Daca raportorii care merg la negociere cu Consiliul European vor sustine aceste prevederi, mai ales ca ei le-au cerut, atunci nu avem nici o sansa sa se schimbe. Daca noi insa vom convinge cei doi noi raportori, poate chiar si pe Ismail Ertug, atunci se poate merge la negociere cu sanse. Mai ales ca putem merge si cu raportorii din umbra, cu aceste amendamente sa le argumentam pozitia noastra, cu opinia de la EMPL.“, a spus Maria Grapini.
Mesajul pe care europarlamentarii romani l-au mai transmis catre asociatiile patronale din transporturi a fost de acela de a gasi o punte de comunicare cu asociatiile patronale similare din tarile afectate de Pachetul Mobilitate pentru a putea avea un punct de vedere comun la nivel european.

Articole similare

Ad