Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Eficienta crescuta prin combinarea de taskuri intr-un WMS

Sistemele moderne de WMS lucreaza folosind taskuri pentru activitatile din depozit. Acest lucru duce la diminuarea timpilor morti si a deplasarilor pe „gol” prin depozit, deci la cresterea productivitatii pe termen scurt.
 
Taskurile in WMS-urile moderne sunt de mai multe feluri si acopera cam toate activitatile ce au loc in cadrul unui centru de distributie:
– descarcare,
– receptie,
– put-away,
– picking,

– incarcare,
– inventar,
– infoliere,
– etichetare,
– impachetare,
– curatenie etc.
Un task reprezinta o activitate de indeplinit care se aloca unui lucrator din depozit pentru a fi executata. De exemplu, un task de picking reprezinta de unde, ce si cat sa pickuiasca lucratorul si unde sa duca. Pentru un task de curatenie, putem spune task de „maturat”, se indica lucratorului alocat ce zona trebuie curatata, iar acesta va confirma inceperea activitatii si finalizarea ei.
Pe baza acestor taskuri se pot evidentia clar in ce masura lucratorii au fost incarcati cu activitati, ce productivitate au avut, se pot face rapoarte de echitate, se vor vedea discrepantele de incarcare cu activitati intre lucratori si se vor putea lua mult mai rapid decizii de management.

Metoda de „task interleaving” se poate aplica daca sistemul WMS lucreaza cu taskuri.
Task interleaving reprezinta combinarea de taskuri pentru a se reduce timpul de deplasare in cadrul unul depozit. In cadrul depozitelor, daca se lucreaza cu taskuri independente pe activitati, timpul consumat doar pentru deplasarea la punctul-sursa al taskului este de 50-60% din timpul efectiv de executie pentru acel task.
Prin folosirea metodei task interleaving timpul de deplasare se va reduce cu 10-20%, acest lucru ducand chiar la reducerea numarului de angajati si de utilaje folosite in depozit, precum si la reducerea costurilor de intretinere a acestora.
Scopul metodei este ca „dead-headingul” sa fie diminuat. Prin folosirea unui task independent se    ajunge ca la finalizarea lui lucratorul sa se confrunte cu acest „dead-heading”, adica deplasare pe „gol“ catre noua locatie sursa de task sau locul de stationare. Daca un sistem WMS detine un modul de task interleaving, acest lucru va fi un factor important in determinarea ROI-ului pentru acea solutie.
In continuare o sa luam in considerare taskurile in care este implicat un lucrator cu un stivuitor.
Pentru a putea folosi task interleaving sunt necesare indeplinirea unor conditii minime: lucratorul sa fie dotat pe utilajul folosit cu un terminal mobil (RF) sau un sistem voce, sa se lucreze cu un cod SSCC pentru containere si utilajul folosit sa fie adecvat pentru executia tuturor taskurilor avute in vedere.
Folosirea de task interleaving se poate face manual sau automat printr-o componenta (modul) al sistemului WMS.
Manual se va face pe baza deciziei supervizorului care, pe baza experientei, prin folosirea sistemului (sortari, grupari de taskuri in functie de mai multe criterii – zona, locatie, tip task, vechime etc.) si a tipului de utilaj avut in vedere poate crea o lista de taskuri compusa, iar in cadrul listei taskurile vor fi ordonate intr-o secventa de executie obligatorie. Lucratorul vizualizeaza, executa si confirma aceasta lista in terminalul mobil (RF) sau va primi si confirma instructiunile de executie prin sistemul voce.
Taskurile se vor putea aloca si fara o lista, vor putea fi disponibile lucratorului secvential pe masura executiei lor, dar acest lucru difera de la sistem la sistem.
Sistemele WMS mai evoluate care detin un instrument de automatizare a metodei task interleaving se bazeaza pe asa-numitul 3P.
1.        Permit (daca lucratorul desemnat are capacitatea si drepturile sa faca taskuri pe acele tipuri de activitati avute in vedere);
2.       Proximitate (se cauta taskurile care au zone comune de lucru, de exemplu un taks de put-away are locatia-destinatie in vecinatatea locatiei-sursa a unui task de picking palet intreg);
3.       Prioritate (se mai poate spune si vechimea taskului, de exemplu un task de replenishment cat de urgent este nevoie de el).
Aceste WMS-uri detin algoritmi si pot suporta dezvoltarea unora noi. Algoritmii combina criteriile de mai sus si posibil altele suplimentare pentru a aloca aceste taskuri cat mai eficient posibil. In acelasi timp, aceste sisteme sunt flexibile, permitand managerilor sa „incalce” anumite alocari in timp util daca vor considera necesar. Acest lucru se va putea realiza mai rapid sau mai greu in functie de sistemul respectiv. Ca exemplu practic putem considera existenta unui task de put-away din locatia-rampa in locatia-destinatie data de sistem, un task de replenishment dintr-o locatie de stoc de la nivel superior la o locatie de picking de la primul nivel si un task de picking palet intreg dintr-o locatie-sursa la rampa de incarcare.
Lucratorul care executa taskul de put-away se va intoarce pe „gol” in rampa pentru un alt task de acelasi tip sau alta activitate. Alt lucrator sau cel anterior, depinde de situatie, va executa taskul de replenishment, dupa finalizare se va deplasa pe „gol” pentru alt task de acelasi fel sau alta activitate. Un alt lucrator va executa taskul de picking, va lasa containerul in rampa-destinatie si de acolo se va intoarce pe „gol” la alta locatie dintr-un alt task.
Posibil ca un singur lucrator sa execute toate cele trei taskuri, dar se va deplasa de trei ori pe „gol”, deci 50% din timp va fi ocupat doar cu aceasta deplasare.
In cazul folosirii de task interleaving, scenariul de mai sus se va transforma in urmatorul: un lucrator va primi spre executie un task de put-away, unul de replenishment (care are locatia-sursa langa locatia-destinatie a put-away-ului), si unul de picking palet intreg care are locatia-sursa langa locatia-destinatie a celui de replenishment, iar locatia-destinatie a taskului de picking va fi rampa-sursa a taskului de put-away sau una alaturata. Dupa finalizarea taskului de picking se poate continua tot cu un task de put-away sau unul de descarcare inaintea acestuia. Astfel, cele trei taskuri se vor executa intr-o secventa bine definita, fara a mai lasa lucratorul sa se „plimbe” prin depozit pe „gol”.
Daca ai un sistem WMS care lucreaza pe baza de taskuri, incearca sa aduci eficienta activitatii din depozit prin folosirea metodei task interleaving. Cere furnizorului tau de WMS aceasta facilitate si impreuna cu un consultant o sa analizezi activitatile din depozit, gasind astfel metodele optime de combinare a taskurilor.
Cornel Tutunaru
Consultant Logistica
cornel.tutunaru@consultantalogistica.ro
www.consultantalogistica.ro
 

Articole similare

Ad