Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Transporturile, in continuare unul dintre cele mai slabe sectoare in privinta intentiilor de angajare

Piata muncii in Transporturi va continua sa fie problematica si in finalul anului, atat din perspectiva gasirii fortei de munca, cat si din perspectiva angajatorilor, care arata intentii de angajare mai slabe comparativ, potrivit editiei aferente intervalului octombrie – decembrie 2017 a Studiului ManpowerGroup privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca. Mai mult decat atat, viitoarele alegeri prezidentiale ar putea pune anumite afaceri si investitii in asteptare.

„Unele sectoare, precum Transport, depozitare si comunicatii, Comert cu ridicata si cu amanuntul si Industrie prelucratoare anticipeaza slabiri notabile ale intentiilor de angajare. Mai mult decat atat, viitoarele alegeri prezidentiale ar putea pune anumite afaceri si investitii in asteptare. Totodata, aceste efecte sunt specifice perioadelor in care se desfasoara alegeri", mentioneaza Nuno Gameiro, Director Regional Europa de Sud-Est al ManpowerGroup.
Cea mai puternica piata a fortei de munca din urmatoarele trei luni este prognozata de angajatorii din sectorul Constructii, iar cea mai slaba Previziune este raportata de angajatorii din sectorul Transport, depozitare si comunicatii, arata sursa citata.
In urmatoarele trei luni, angajatorii romani anticipeaza cresteri de personal in sapte din cele opt regiuni. Cu toate acestea, perspectivele de angajare slabesc in sase regiuni intr-o comparatie cu trimestrul anterior, respectiv in sapte regiuni in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut. Cea mai puternica Previziune se situeaza la +18% in regiunea de Vest, imbunatatindu-se atat fata de trimestrul trecut, cat si fata de anul anterior, cu 3 si, respectiv, 4 puncte procentuale. Intentiile de angajare sunt considerabil mai puternice decat perspectivele nationale si in alte doua regiuni. Previziunea raportata pentru regiunea Nord-Vest de +12% ramane relativ stabila in comparatie cu trimestrul III/2019, dar slabeste cu 4 puncte procentuale fata de anul trecut. In regiunea Sud, unde Previziunea este de asemenea +12%, planurile de angajare slabesc cu 2 si 16 puncte procentuale fata de trimestrul anterior, respectiv trimestrul IV/2018. Cea mai slaba piata a fortei de munca este anticipata in regiunea Sud-Est, unde angajatorii se asteapta la scaderi de personal, raportand o Previziune Neta de Angajare negativa de -6%, cea mai slaba in trei ani. Perspectivele de angajare slabesc cu 14 puncte procentuale fata de trimestrul trecut si cu 29 puncte procentuale in comparatie cu aceeasi perioada acum un an, anticipand cel mai abrupt declin la nivel regional. Perspectivele din alte trei regiuni sunt cele mai slabe in trei ani, Bucuresti si Ilfov (+ 9%), Centru (+ 9%) si Nord-Est (+ 3%).
Pentru Transporturi, autorii studiului mentioneaza ca perspectivele de angajare sunt mai slabe cu 19% comparativ cu trimestrul III, in timp ce, in comparatie cu perioada similara din 2018, perspectivele sunt mai slabe cu 22%.

Articole similare

Ad