Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

ASF a anuntat ca piata RCA se afla intr-un punct de echilibru

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a publicat tarifele de referinta pentru politele RCA si a anuntat ca piata se afla intr-un punct de echilibru. Prin urmare, nu se poate vorbi despre o presiune pe pretul de vanzare al politelor obligatorii de raspundere civila auto, a declarat Cristian Rosu, vicepresedintele ASF, iar fluctuatii de tarif sunt intr-o marja acceptabila si sunt firesti pentru o piata libera.

„Analiza raportului Ernst&Young arata ca tariful de referinta mediu ponderat, pentru segmentul autoturisme-persoane fizice, inregistreaza o scadere de circa 7%, fata de perioada anterioara. Din aceasta categorie, singura componenta care a inregistrat o crestere semnificativa a fost cea a autoturismelor cu o capacitate cilindrica mai mare de 2.500 cmc. Este totusi important de precizat faptul ca si pentru acest tip de autovehicule, tariful mediu efectiv cu care s-au vandut politele in piata se situeaza sub nivelul tarifului de referinta. De subliniat faptul ca mai mult de jumatate dintre autovehiculele detinute de persoanele fizice se afla incadrate in clasa de bonus maxim – B8, ceea ce inseamna o reducere cu 50% a tarifului politei RCA“.
In ceea ce priveste tariful mediu de referinta pentru persoanele juridice, nu au fost inregistrate variatii semnificative fata de perioada anterioara, nici pentru autoturisme, nici pentru autovehiculele de transport marfa. Iar pentru camioanele cu o capacitate mai mare de 16 t, tariful de referinta a scazut cu 1% fata de cel din perioada anterioara.
La nivelul intregii piete, frecventa accidentelor in 2018 a fost de 5,73%, in scadere comparativ cu anul anterior. La fel, severitatea acestora a fost usor diminuata, iar nivelul primei de risc per accident s-a situat la 346,71 lei, fata de 401,50 lei in 2017. ASF a dat asigurari ca supravegheaza cu toata responsabilitatea piata asigurarilor si ca va lua, daca va fi cazul, masurile permise de lege, pentru a nu aparea dezechilibre care sa afecteze drepturile si interesele consumatorilor.

Articole similare

Ad