Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Marian-Jean Marinescu: „Voi face tot ce pot sa blochez Acordul pe Pachetul de Mobilitate!“

Cea mai simpla solutie pentru impiedicarea acestui Acord privind Pachet de Mobilitate este o minoritate de blocaj in Consiliu, iar acum un rol decisiv in poate avea Romania, prin Ministerul Transporturilor, afirma europarlamentarul PPE, Marian-Jean Marinescu, care spune ca va face tot ce ii sta in putinta pentru a incerca sa blocheze acordul.
„Acordul din trilog trebuie votat atat in Consiliu, unde Romania, alaturi de celelalte state din Alianta – care impreuna detin 35% din populatia UE, poate face o minoritate de blocaj – este cea mai simpla solutie. Apoi va urma votul in Comisia TRAN si votul final din sesiunea plenara a Parlamentului din februarie. Nu stiu daca mai avem sau nu sanse, eu personal o sa incerc, cat pot eu, sa blochez acest acord!“, a declarat, pentru TRANZIT, europarlamentarul PNL.

In momentul de fata, 20% din flota europeana de transport circula cu semiremorcile goale, iar dupa punerea in aplicare a prevederilor din Pachet, implicit cea legata de intoarcerea camioanelor in tara de origine la fiecare opt saptamani, acest procent va creste simtitor. Nu in ultimul rand, acordul nemultumeste Polonia, un aliat important al Romaniei, dar si tari precum Belgia, a caror camioane tranziteaza zilnic Franta, de exemplu, si care sunt afectate acum pe regulile privind cabotajul.
O alta rezolvare ar mai putea venit din partea Comisiei Europene, care inca nu si-a exprimat pozitia in trilog. Este o informatie foarte importanta, care ar putea fi in avantajul statelor care se opun intoarcerii camionului. Asta pentru ca la negocierile dure, Comisia, reprezentata de comisarul european pe Transporturi, Adina Valean (PNL), a avut rezerve pe aceasta prevedere. Iar acum, pana la votul din ianuarie in TRAN si cel din Consiliu, Comisia Europeana trebuie sa-si faca cunoscuta pozitia. Daca va fi votat, Pachetul de Mobilitate ar urma sa fie implementat, cel mai probabil din 2021.
(Sursa foto: Facebook)

Articole similare

Ad