Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Piata imobiliara din Romania a avut un an relativ bun

Ultimul raport din 2019, realizat de compania de consultanta imobiliara Colliers International, arata ca piata a evoluat mai bine decat asteptarile initiale pe mai multe segmente.
La inceputul acestui an, scenariul de baza arata o rata de crestere a PIB de circa 4% pentru Romania in 2019, condusa in principal de consum. Cresterea PIB cu 4% in primele trei trimestre ale lui 2019, venita in mare parte din consumul populatiei, a fost in linie cu estimarile Colliers care au fost, la vremea respectiva, un pic mai optimiste decat cele ale estimarilor bancilor – in jur de 3%.

Inceputul anului a avut premisele unor tranzactii foarte mari, dar negocierile pentru o serie dintre acestea s-au prelungit in 2020. Volumul total al investitiilor in 2019 se estimeaza ca va fi de aproximativ 0,6-0,7 miliarde euro pe baza tranzactiilor finalizate (nu doar semnate). „Daca ar fi sa includem si tranzactia record cu portofoliul de birouri al NEPI Rockcastle (semnata, dar nu incheiata), cumparat de AFI pentru peste 300 milioane euro, volumul pentru intreg anul ar fi in jurul a un miliard de euro. 2020 va incepe pe o panta ascendenta, cu tranzactii de peste 600 milioane euro care se afla intr-o etapa avansata de negociere sau care vor fi inchise in curand“, indica raportul companiei de consultanta.
Stocul de spatii moderne de depozitare s-a extins cu circa 40% in 2017-2018, la peste 4,2 milioane m2 la nivel national, dar aceasta activitate a intrat pe o panta usor descendenta in 2019. Cu o cerere de inchiriere de peste 300.000 m2 in primele trei trimestre ale anului, se pare ca 2019 va fi intr-adevar unul solid, insa in umbra recordului din anii precedenti. Chiar si asa, verdictul e favorabil, iar piata industriala si logistica a ramas destul de dinamica in lipsa vreunui eveniment extern negativ care ar fi afectat semnificativ exporturile Romaniei.

Articole similare

Ad