Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Tehnologia de ambalare are nevoie de materiale noi

Ca raspuns la noile reglementari, expozantii din industria ambalajelor de la cea de a 17-a editie a LogiMAT prezinta noi evolutii si inovatii in tehnologia masinilor, metode de reducere a utilizarii materialelor traditionale si a celor noi.
Pe masura ce oamenii devin mai constienti de mediul inconjurator, interesul producatorului si al consumatorului pentru durabilitate se raspandeste si in industria ambalajelor. Noua lege a ambalajelor din Germania, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie, a modificat regulile jocului. In primul rand, aceasta sporeste cererea de materiale traditionale de ambalare reciclabile, cum ar fi foile si cutiile din carton si tehnologia de ambalare de care au nevoie. Mai mult, noua lege privind ambalajele ar putea servi ca un catalizator pentru dezvoltarea si implementarea noilor tehnologii, in special in ceea ce priveste ambalarea materialelor plastice, si pentru a crea o economie circulara pentru acestea, care sa reuneasca eficienta, protectia mediului si conservarea resurselor, prezice Kirstin Michels, consultant pentru solutii durabile de ambalare la firma de inginerie „Clever eingepackt“ din nordul Germaniei, care indica proiectele si tehnologiile de upcycling, care recicleaza plasticul din gospodarii.

Acest context marcheaza o tendinta cheie reflectata de expozantii din industria ambalajelor la cea de a 17-a  editie a LogiMAT. „Reprezentantii industriei ambalajelor internationale prezinta mai mult decat tehnologia inovatoare a masinilor in Stuttgart“, explica directorul expozitional LogiMAT Michael Ruchty. „Multe dintre solutiile afisate evidentiaza metode optimizate de utilizare a materialelor traditionale si prezinta materiale complet noi, reflectand tendinta actuala catre economiile circulante ale materialelor reciclabile si utilizarea materialelor durabile".
Pregis GmbH (Hala 6, stand A25), o filiala a Pregis Europe din Marea Britanie, introduce noi sisteme de ambalare de la marca Easypack care lucreaza cu hartie reciclata 100%. Kreiter GmbH (Hala 4, stand A71) ofera un serviciu de preluare a cutiilor de carton si hartie folosite, pe care le recicleaza ca materie prima pentru fabricarea hartiei. Compania ofera colectare gratuita a materialelor reciclabile pe o raza de 150 km, le transforma intr-o garnitura rezistenta la rupere, fara praf, sub brandul Karopack®, apoi le livreaza din nou – cu logo-uri personalizate sau alte marci promotionale la cerere. Compania ofera chiar francize atelierelor certificate care angajeaza persoanele cu dizabilitati.
Priotega GmbH & Co. KG (East Entrance, Sala ES54) prezinta cArtù, un material de amortizare ondulat, care ofera o alternativa la materialele traditionale din spuma PE. Facuta anterior din carton, cArtù este acum construit din hartie reciclata 100% si are grosimi cuprinse intre 8 si 20 mm cu onduleuri deschise sau inchise. Kraus Maschinenbau GmbH (East Entrance, Sala ES70) introduce o masina de ambalare recent dezvoltata pentru pungi de hartie, care necesita un volum mai mic de ambalaj si ofera o alternativa verde la ambalajele din folie. Dispozitivul poate gazdui diverse calitati de hartie pentru a produce marimi personalizate ale sacilor si ambalare cu marca.
Sarmatec SRL (Sala 1, stand OG19) si Walther Faltsysteme GmbH (Hala 6, stand A15) se indreapta, de asemenea, spre economii circulare de reciclabile. Sarmatec prezinta noi containere pliabile si stivuite cu plasa, proiectate la comanda pentru a fi utilizate si reutilizate intr-o economie circulara de pana la opt ani, in functie de aplicatie. Walther vine in Stuttgart cu containere logistice durabile de inalta calitate, fabricate din materiale neconventionale. Vizitatorii LogiMAT 2019 pot vedea prima cutie de plastic din lume din materiale reciclate si fibre de seminte de floarea soarelui, parte din seria Greenline+ a firmei Walther. Compozitia de floarea-soarelui folosita de companie este un produs secundar din productia agricola.
In domeniul ingineriei sistemelor, producatorii se concentreaza pe automatizarea proceselor si reducerea volumelor. Kern AG din Elvetia (Hala 2, Booth D08) prezinta pachetul PackOnTime @ size, un sistem de ambalare personalizat. Un scanner 3D masoara produsele care urmeaza sa fie ambalate si decide ce foaie de dimensiuni de carton ondulat sa traga in masina si sa se transforme intr-o cutie. Produsul este apoi introdus in ambalaje personalizate, iar cutia este sigilata. Aceasta elimina resturile de taiere, reduce cantitatea de carton ondulat si reduce volumul de transport.
e3neo NeoPack Solutions SAS (Sala 5, Booth F80) si Neopost Shipping (Hala 2, Booth C15) prezinta solutii care personalizeaza ambalarea produselor. Neopost vizeaza comerciantii electronici cu modelul CVP-500, care foloseste tehnologia de auto-box pentru masurarea, construirea, lipirea, cantarirea si etichetarea pachetelor de carton ondulat, definite de utilizator, intr-un proces fara sudura, care dureaza doar sapte secunde. Producatorul reduce dimensiunile cutiilor cu pana la 50% in comparatie cu casetele standardizate. Aplicatia de montare a capacului NeoPack Cut'it urmareste, de asemenea, reducerea dimensiunilor cutiilor prin ajustarea automata a inaltimii cutiei la continutul real inainte de atasarea unui capac cu patru clapete. Rezultatul este un volum mai mic de livrare, o mai buna stivuire, o imbunatatire a ratei de umplere pe paleti si a calitatii ambalajului.
Profesionistii din industrie din Stuttgart vor avea, de asemenea, ocazia sa priveasca o gama larga de solutii noi de impachetare. Hagenauer + Denk KG (Hala 3, stand F67) isi prezinta noul sau HDconnect, un exemplu al modului in care tehnologia poate ajuta la optimizarea consumului de resurse: HDconnect foloseste un sistem pretensionat de film si instrumente sofisticate pentru a analiza procesul de infasurare si filmul necesar pentru a infasura fiecare palet. Se iau in considerare parametrii echipamentului, cum ar fi viteza placii, pretensionarea, tensiunea de impachetare si numarul straturilor de infasurare pentru a optimiza cantitatea de film necesara. Producatorii precum Emba-Protec GmbH & Co. KG (Hala 4, stand F25) proiecteaza tot mai multe dispozitive pentru a utiliza pelicule de inalta tehnologie, care pot obtine o fixare de incarcatura la fel sau chiar superioara, cu pana la 50% mai putin material.
Expozantii de mai sus demonstreaza cum industria ambalajelor dezvolta solutii pentru a satisface tendintele actuale si cerintele unei piete in schimbare. „De la costurile de achizitie si de consum la calitatea serviciilor si a eficientei, exista o legatura stransa intre logistica si ambalare“, concluzioneaza Ruchty. „De aceea, castigurile de productivitate in ambalare si realinierea la solutiile si materialele durabile ofera un potential atat de mare de economisire. Reprezentantii industriei ambalajelor din Stuttgart arata modul in care aceste economii pot fi deblocate. In acest sens, cea de a 17-a editie a LogiMAT ofera un fel de viziune spre viitor.“

Articole similare

Ad