Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Criza fortei de munca, principalul motiv de ingrijorare in 2020

Criza fortei de munca, accentuarea inflatiei, perspectivele deprecierii monedei nationale si extinderea blocajului financiar vor reprezenta, in 2020, cele mai importante provocari pentru mediul de afaceri.
2020 este vazut de majoritatea investitorilor drept un an in care masurile reale de reforma vor fi, din pacate, inghetate, cu consecinte directe in inrautatirea cadrului macro-economic, se arata in concluziile celei de-a IX-a editii a "Barometrului privind starea economiei'', realizat de compania de consultanta Frames. Intrebate care ar putea fi principalele provocari cu care se va confrunta mediul de afaceri in anul viitor, peste 60% dintre firmele intervievate au indicat problema fortei de munca, 53% dintre respondenti au mentionat accentuarea blocajului financiar, 49% – cresterea inflatiei iar 36% s-au aratat ingrijorati de o potentiala evolutie negativa a cursului de schimb.

,,Criza fortei de munca s-a accentuat in 2019, iar importul de muncitori straini nu a reusit sa compenseze nici 10% din necesar. Dincolo de stimularea consumului, cresterile salariale din mediul bugetar au accentuat dezechilibrele din piata muncii. In 2020, planurile de dezvoltare ale multor companii se afla in stand-by din cauza acestor probleme de personal pentru care, din pacate, statul intarzie sa vina cu solutii, cea mai solicitata de investitorii fiind o necesara scadere a impozitelor pe salarii. In plus, este nevoie de un plan de masuri pentru reintoarcerea romanilor, mai ales a celor tineri, in tara, vezi modelul polonez’’, arata concluziile Barometrului.
Dincolo de criza fortei de munca, investitorii estimeaza ca economia va continua sa se confrunte cu aceleasi probleme structurale ca si in 2019. Interesant este ca din topul temerilor investitorilor a iesit ,,cresterea fiscalitatii’’, semn ca oamenii de afaceri spera ca 2020 sa aduca un Cod Fiscal fara modificari importante, avand in vedere contextul electoral. In cercetarea Frames, oamenii de afaceri estimeaza ca in 2020 economia va continua sa puna frana, pe fondul accentuarii dezechilibrelor macro-economice. 59% dintre companiile chestionate estimeaza, astfel, ca economia va creste anul viitor cu 3-3,5%, iar 27% vad un avans economic chiar mai redus, sub nivelul de 3%. Numai 14% au indicat un avans al PIB-ului peste nivelul de 3,5%. Proiectul de buget pe anul 2020 se bazeaza pe o crestere economica de 4,1%, un deficit bugetar de 3,59% si o rata medie a inflatiei de 3,1%. Combinatia fatidica intre deprecierea leului si cresterea preturilor in economie a afectat semnificativ economia reala in 2019, iar acest fenomen tinde sa se accentueze in 2020.

Citeste si: Sapte din zece companii au intarzieri la plata facturilor

Intr-o economie aflata sub zodia consumului, cei mai multi dintre investitori (61%) estimeaza ca afacerile din comert vor genera cel ridicat nivel de interes. Serviciile (47%), constructiile (37%), transportul si depozitarea (28%) si activitatile profesionale, stiintifice si tehnice (23%) se vor afla, de asemenea, in topul investitiilor interesante. Sectorul constructiilor va continua sa creasca, iar presiunea pe preturi se va accentua in zona marilor orase, acolo unde cererea de spatii de locuit si de birouri este semnificativa. Investitiile in zona de IT (software) vor reprezenta, de asemenea, un punct de interes, grevate insa de criza de personal, extrem de puternica in acest sector’’, mai arata concluziile barometrului. Barometrul semestrial privind starea economiei a fost realizat de Frames in perioada 1 – 15 decembrie 2019, prin chestionare online, telefonic si email, pe un esantion reprezentativ de 450 de firme din diverse domenii de activitate, de la comert, la servicii financiare, agricultura, energie, confectii, IT etc.

Articole similare

Ad