Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Analiza Transporeon confirma scaderea accentuata a capacitatii de transport in decembrie

Pana la sfarsitul lui 2019, capacitatea de transport disponibila pe termen scurt a scazut cu o cincime, iar acest fapt a determinat cresterea preturilor transportului cu peste 8% in decembrie, fata de luna precedenta, potrivit celui mai recent Monitor al Pietei de Transport (TMM) realizat de Tim Consult pe baza datelor inregistrate pe platforma Transporeon.

In decembrie, capacitatea de transport a scazut cu 20% fata de luna precedenta. Cu toate acestea, capacitatea disponibila pe termen scurt a fost cu 6% mai mare decat in decembrie 2018. In acelasi timp, preturile de transport au crescut cu 8,4% fata de luna anterioara, dar s-au mentinut cu 1,8% sub cele din decembrie 2018, in vreme ce pretul motorinei a crescut usor, cu 0,7%, fata de noiembrie.
Desi evolutia lunara a capacitatii de transport disponibile in 2019 a urmat tendinta anului precedent, capacitatea disponibila a fost semnificativ mai mare decat in 2018. „Prin urmare, analizele noastre au reprezentat in fiecare luna un indicator timpuriu al dezvoltarii economice slabe din Europa“, este de parere Oliver Kahrs, director general al Tim Consult.
Cu toate acestea, utilizarea mai mare a capacitatii din decembrie nu poate fi considerata o dovada a redresarii economice. „Capacitatile mai mici disponibile pe termen scurt in toate industriile pot indica o recuperare initiala lenta. In decembrie, aceasta tendinta a afectat pentru prima data in mod vizibil industriile cheie“, explica Oliver Kahrs. De exemplu, spre sfarsitul anului, capacitatea disponibila oferita pe piata spot a scazut in industria chimica (-19,7%), industria siderurgica si de prelucrare a metalelor (-16%) si in sectorul auto (-8,4%). In plus, in decembrie, pretul transportului a crescut in toate sectoarele cuprinse in TMM. „Acest lucru ar putea indica faptul ca furnizorii de servicii de transport se asteapta ca tendinta de evolutie pozitiva a comenzilor sa continue dupa incheierea anului.“

Articole similare

Ad