Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Inspectia Muncii anunta Programul cadru de actiuni pentru 2020

Anul trecut Inspectia Muncii a efectuat la nivel national 121.273 controale in domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca, iar valoarea totala a amenzilor aplicate este de 127.100.300 lei.
In domeniul relatiilor de munca, au fost efectuate 71.748 controale, din care 67.632 pentru identificarea cazurilor de munca nedeclarata, fiind aplicate, in total, 23.893 sanctiuni contraventionale. Valoarea totala a amenzilor a a fost de 108.545.400 de lei, din care 94.100.000 lei pentru munca nedeclarata.

In domeniul securitatii si sanatatii in munca, au fost efectuate 49.525 controale, in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare de 18.554.900 lei. Numarul total de sanctiuni contraventionale aplicate a fost de 70.589, fiind dispuse 231 opiri din functiune a unor echipamente de munca neconforme, care reprezentau risc de accidentare, iar in 227 de cazuri, au fost dispuse sistari ale activitatii.
Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat, a explicat ca anual, Inspectia Muncii intocmeste si publica pe site-ul institutiei, www.inspectiamuncii.ro, un program cadru de actiuni, care cuprinde principalele campanii si actiuni ce vor fi realizate la nivel national
Pentru realizarea obiectivelor institutionale, in Programul Cadru de Actiuni al Inspectiei Muncii pentru anul 2020, se desfasoara actiuni de control de tip campanie, tematice si de fond, cu caracter preventiv, precum si controale programate sau inopinate, la toate categoriile de angajatori, focalizate pe domeniile de activitate economica in care au fost identificate riscuri. In actiunile de control, indiferent de tipul controlului, se verifica, in principal, indeplinirea cerintelor legale privind incadrarea in munca, timpul de munca si de odihna, drepturile salariale acordate, precum si respectarea reglementarilor de domeniul securitate si sanatate in munca. La aceste actiuni de control, se adauga verificarile initiate ca urmare a petitiilor venite de la cetateni.
Anual, la nivel national, sunt inregistrate si solutionate aproximativ 50.000 de petitii, iar cele mai frecvente incalcari ale legislatiei in domeniul relatiilor de munca reclamate sunt cele legate de prevederile Codului Muncii: neplata salariilor, timpul de munca si neplata orelor suplimentare, concedieri abuzive, nerespectarea prevederilor privind registrul de evidenta a salariatilor, reconstituirea vechimii in munca. In domeniul SSM, principalele aspecte reclamate de cetateni vizeaza: eliberarea adeverintelor pe grupe de munca, conditiile de munca necorespunzatoare, cercetarea si declararea accidentelor produse la locurile de munca, nerespectarea cerintelor de securitate si sanatate in munca.
Astfel, Programul Cadru de Actiuni al Inspectiei Muncii pentru anul 2020, reprezinta un document de referinta, elaborat cu respectarea reglementarilor specifice din domeniile de competenta ale institutiei, ce tine cont de cerintele si orientarile europene in domeniu.

Articole similare

Ad