Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Marea Britanie vrea sa activeze in transporturi fosti militari. Romania are posibilitatea sa-i urmeze exemplul.

Autoritatea de transport din Marea Britanie a adus recent in discutie aducerea fortelor militare retrase din armata in prima linie pentru a lupta impotriva deficitului de soferi.
Romania i-ar putea urma exemplul, mai ales ca, in cadrul Ministerului Apararii Nationale, personalul care incadreaza pe posturile de sofer provine atat din randul cadrelor militare (subofiteri sau maistri militari), cat si din cel al soldatilor si gradatilor profesionisti sau al personalului civil contractual.

In Romania, conform Legii nr. 223/2015 privind pensiile de stat, cu completarile si modificarile ulterioare, varsta de pensionare a cadrelor militare (subofiteri si maistri militari) este 60 de ani, cu reducerea specifica, in functie de conditiile de munca in care au profesat. Printre conditiile specifice se numara o vechime efectiva de cel putin 25 de ani, din care cel putin 15 reprezinta vechimea in serviciu, iar asta inseamna, teoretic, ca celor care au intrat in campul muncii in jurul varstei de 20 de ani le raman ceva ani de activitate in cazul in care doresc sa se reangajeze in alte domenii.
Limita maxima de varsta pana la care soldatii si gradatii profesionisti pot fi mentinuti in activitate este de 55 de ani si este reglementata prin Legea nr. 384/2006, privind statutul soldatilor si gradatilor profesionisti, cu modificarile si completarile ulterioare. Pentru personalul civil contractual, varstele de pensionare sunt de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei, acestea fiind reglementate prin Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Potrivit, MApN personalul militar si civil care si-a desfasurat activitatea in cadrul ministerului are o capacitate ridicata de adaptare la foarte multe situatii si arii structurale sau functionale, acestia detinand abilitatile si capabilitatile necesare pentru incadrarea unor posturi, raportat la pregatirea si expertiza lor anterioara.

Articole similare

Ad