Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Transporturile, pe locul 4 in topul insolventelor din 2019

In sectorul transporturilor au fost inregistrate anul trecut nu mai putin de 602 cazuri de insolventa, ceea ce reprezinta 9% din totalul insolventelor declarat la nivel national, potrivit celui mai recent studiu Coface Romania. Aproximativ tot atatea cazuri au fost si in 2018. 
Practic, 20 din 1.000 de companii de transport au intrat anul trecut in insolventa. Transporturile se situeaza astfel pe locul al patrulea in topul domeniilor de activitate cu cele mai multe insolvente, dupa comertul cu ridicata si distributie, constructii si comertul cu amanuntul. 
Per total la nivel de piata, numarul companiilor care si-au intrerupt activitatea in 2019 a crescut la aproape 160.000, fiind maximum inregistrat din ultimul deceniu. De asemenea, sumele refuzate la plata cu instrumente de debit pe parcursul anului trecut au fost in valoare totala de 3,2 miliarde de lei, in crestere cu 67% fata de 2018, potrivit aceluiasi studiu.
Analiza Coface releva o serie de vulnerabilitati care pun presiune pe companiile din Romania. Numarul societatilor cu raspundere limitata (SRL) nou infiintate anul trecut a ramas relativ constant – aproape 90.000. Prin corelare cu numarul firmelor care si-au intrerupt activitatea rezulta ca la fiecare companie nou inregistrata s-au inregistrat aproape 1,8 companii care s-au inchis.
Comparativ cu evolutiile tarilor din regiune, companiile active in Romania sunt caracterizate de o varsta frageda, cu durata medie de viata de doar 10 ani, cel mai putin din Uniunea Europeana. Astfel, 55% dintre companiile active astazi sunt infiintate dupa 2010, in timp ce doar 15% si-au inceput activitatea inainte de 2000. 15% dintre companiile active sunt in business de peste 20 de ani, iar acestea concentreaza aproape 40% din venituri, jumatate din active si o treime din angajati. Este ingrijorator faptul ca numarul firmelor care isi intrerup activitatea este constant peste cel al societatilor nou infiintate. Astfel, datele prezentate de analiza Coface arata ca aproape 1,4 milioane de companii si-au intrerupt activitatea dupa 2010, in timp ce numarul firmelor nou inmatriculate este doar la jumatate.
Desi in Romania figureaza nu mai putin de 500.000 de firme, primele 1.000 dintre acestea concentreaza jumatate din toate veniturile de la nivelul intregului mediu de afaceri, ceea ce confirma vulnerabilitatea crescuta a celorlalti. 
„Mediul de afaceri activ din Romania s-a confruntat si anul trecut cu o serie de evolutii contradictorii. Pe de o parte, insolventele s-au situat in 2019 la minimul ultimului deceniu, ceea ce ar putea indica o evolutie pozitiva, mai ales in randul companiilor medii si mari. Pe de alta parte, faptul ca am atins maximum din ultimul deceniu la nivel de intreruperi, in timp ce numarul companiilor SRL nou inmatriculate s-a pastrat relativ constant, ne arata ca aceasta dinamica este determinata de un spirit antreprenorial care cauta in continuare solutii viabile si solide de dezvoltare. Crearea unui cadru predictibil si sustenabil este esentiala pentru pastrarea unui mediu prielnic dezvoltarii antreprenoriatului si companiilor din Romania“, a declarat Eugen Anicescu, Country Manager Coface Romania.
Romania inregistra la finalul lui 2019 doar 25 de companii la 1.000 de locuitori, de doua ori sub media din Europa Centrala si de Est, dar si de 3 ori mai multe insolvente raportate la numarul de companii.

Articole similare

Ad