Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Cum sunt tratate cele mai frecvente 10 preocupari ale angajatorului in ceea ce priveste COVID-19

Volatilitatea si incertitudinea reprezinta noua ordine mondiala. Echipa Baker McKenzie a incercat sa ofere un ghid pentru angajatori, care sa raspunda la 10 dintre cele mai frecvente intrebari in ceea ce priveste COVID-19.
 
1. Sunt angajatii obligati sa dezvaluie angajatorului ca sunt „factori de risc“?
Austria: Da, prin prisma datoriei de loialitate, angajatii cu o infectie confirmata sau simptome suspecte trebuie sa dezvaluie catre angajator ca sunt „factor de risc“.
Belgia: Potrivit legislatie belgiene, angajatii sunt obligati sa se abtina de la a aduce vreun prejudiciu angajatorului, altor angajati sau partilor terte, Acest lucru ar putea presupune ca sunt obligati sa se prezinte ca fiind „factor de risc“. Totusi, pentru mai multe clarificari trebuie sa existe o definitie clara a conceptului de factor de risc.
Franta: La fel ca in Germania, guvernul francez a indicat ca doar este „recomandat“ pentru angajati sa-si informeze angajatorul daca au simptome specifice gripei sau daca au vizitat zonele de criza in ultimele 14 zile. Autoritatile au declarat ca nu este necesar sa dezvaluie contactul cu persoanele din zonele de risc daca au fost luate toate masurile necesare. Angajatorii trebuie sa aiba in vedere drepturile angajatilor la viata privata si trebuie sa solicite doar strictul necesar. Este recomandat sa li se ceara angajatilor sa dezvaluie voluntar aceste informatii insistand asupra motivelor pentru care sunt solicitate (protejarea locului de munca). Din moment ce angajatii au obligatia de a proteja sanatatea celorlalti angajati ar trebui sa li se ceara de catre angajator sa faca publice orice informatii relevante.
Germania: Angajatii cu o infectie confirmata trebuie sa prezinte angajatorului situatia. Angajatii care prezinta simptome de gripa, viziteaza sau au contact cu indivizi din zonele de risc (China, Italia, Coreea de Nord, Japonia, Singapore, Hong Kong si Iran) in ultimele trei saptamani trebuie sa declare aceste circumstante. Chiar si fara simptome de gripa (febra, tuse etc.), angajatii care au avut contact cu un caz confirmat de infectie sau au participat la un eveniment de la care se dovedeste ca a pornit virusul trebuie sa declare aceste circumstante angajatorului. Oricine locuieste in asa-numita zona rosie (Bertonico, Casalpusterlengo, Castelgerundo, Castiglione D’Adda, Codogno, Fombio, Maleo, San Fiorano, Somaglia, Terranovadei Passerini, Vò) nu poate parasi domiciliul. Asta se aplica si angajatilor. 
Orice a calatorit in zona rosie, din 14 februarie 2020 trebuie sa informeze de urgenta Autoritatea Locala Sanitara si medicul de familie. Aceasta informatie trebuie diseminata tuturor angajatorilor, chiar si in absenta simptomelor, pentru a lua masurile necesare. Angajatii pentru care a fost confirmata infectia sau care au fost in contact cu o persoana infectata trebuie sa declare angajatorului si Autoritatii Sanitare. Persoanele infectate trebuie sa urmeze un protocol strict, trebuie sa se izoleze la domiciliu fara contact extern.
Tarile de Jos: Angajatii cu infectie confirmata trebuie sa-si anunte angajatorul. Angajatii cu simptome asociate gripei, care au vizitat sau au avut contact cu indivizi din comunitatile unde a fost confirmat virusul (China, Italia, Coreea de Nord, Japonia, Singapore, Hong Kong si Iran) in ultimele 3 saptamani trebuie sa anunte angajatorului calatoria. Chiar si in absenta simptomelor (febra, tuse, dificultati de respiratie, oboseala, dureri musculare), angajatii care au un caz confirmat in familie sau au participat la un eveniment de unde a pornit raspandirea virusului trebuie sa comunice angajatorului. 
 
2. Poate angajatorul sa solicite angajatului sa se declare ca „factor de risc“?
Austria: Da. Angajatorul are dreptul sa solicite angajatorului sa dezvaluie daca si-a petrecut vacanta intr-o zona de risc. Prin prisma datoriei de ingrijire, angajatorul poate lua masurile necesare pentru a proteja ceilalti angajati de infectie. 
Belgia: Angajatorii belgieni sunt obligati sa asigure un mediu de lucru sanatos. Asta inseamna, printre altele, ca angajatorul trebuie sa identifice riscurile de la locul de munca. Mai mult, potrivit legii belgiene, angajatii sunt obligati sa nu aduca prejudicii sigurantei angajatorului, celorlalti angajati si partilor terte. Asta inseamna ca angajatul are obligatia sa se prezinte ca „factor de risc“. Totusi, pentru mai multe clarificari trebuie sa existe o definitie clara a conceptului de factor de risc.
Franta: Din moment ce angajatorul este responsabil pentru mentinerea sanatatii angajatilor este recomandat sa le solicite acestora sa dezvaluie informatiile de la punctul 1.
Germania: Dreptul angajatorului de a adresa anumite intrebari are o contraparte in obligatia angajatului de a dezvalui informatia. Angajatorul are dreptul de a chestiona circumstante specifice potrivit punctului 1, iar angajatii trebuie sa furnizeze adevarul.
Italia: Dreptul de a intreba este reflectat de obligatia angajatilor de a dezvalui, adica angajatorul poate solicita circumstantele specificate la punctul 1. Acestea se extind la angajati, vizitatori, familia angajatilor etc. Companiile solicita indivizilor care intra in sediul lor sa completeze o declaratie pe proprie raspundere ca nu au calatorit in zona rosie si ca nu prezinta simptome.
Tarile de Jos: Acelasi raspuns ca la punctul 1, dar daca totusi un angajat este deja izolat la domiciliu nu mai este nevoit sa dezvaluie angajatorului natura problemei.
 
3.  Poate angajatorul sa emita instructiuni (sau o politica) prin care sa solicite angajatilor sa-i raporteze pe colegii cu simptome de gripa (febra, tuse, respiratie dificila, dureri musculare, oboseala) angajatorului?
Austria: Da, chiar daca este considerata o intruziune semnificativa in viata privata. Din motive de proportionalitate, simptomele care declanseaza o obligatie de reportare trebuie definite, iar masurile ar trebui luate doar daca operatiunile sunt localizate intr-o zona de risc sau daca angajatul a fost diagnosticat pozitiv. Mai mult, consiliile de munca trebuie sa-si dea acordul pentru implementarea unei astfel de politici, din moment ce reprezinta o incalcare a demnitatii umane. In caz contrar o astfel de masura nu poate fi aplicata in conformitate cu legea austriaca. 
Belgia: Nu, angajatorul nu poate impune obligatii prin care sa raporteze angajatii sau colegii daca au simptome de gripa. Totusi, angajatorul poate introduce o politica si un ghid cu masuri generale care ar trebui impuse in anumite situatii, cum sunt simptomele, calatoriile in anumite state sau chiar infectarea cu COVID-19.
Franta: Nu. Din motive de protectie a datelor cu caracter personal nu este recomandat. Totusi, din moment de angajatii si angajatorii au obligatia sa protejeze ceilalti angajati, acestia ar putea sa ridice aceste preocupari la locul de munca. Angajatilor trebuie sa li se aminteasca sa ia masurile necesare pentru a proteja sanatatea lor si a colegilor.
Germania: Da, dar este o intruziune in viata privata. Din aceste motive, ar trebui sa existe precautii, precum limitarea doar la anumite arii geografice. Astfel, aceasta posibilitate de raportare ar trebui oferita angajatilor din: 
a) Locatii din zone cu comunitati care ar putea transmite COVID-19
b) Locatii in care angajatii au fost diagnosticati pozitiv cu infectia coronavirus
c) Locatii in care angajatii au avut contact cu indivizi pentru care s-a confirmat infectia 
d) Ofera, nu obliga! Posibilitatea de a raporta infectiile trebuie sa vina ca o invitatie, nu ca o obligatie. 
e) Pastrati rapoartele cu angajatorul: canalul de raportare ar trebui limitat la angajator. Niciun alt angajat nu are dreptul sa afle
f) Limitarea continutului raportarii. Ar trebui sa fie clar ca o raportare ar trebui sa faca referire doar in cazul in care exista simptome.
g) Raportarea datelor angajatului: informatiile nu trebuie incluse in dosarul de personal si trebuie sterse dupa sase saptamani.
h) Transparenta informatiilor: trebuie emisa o notificare catre toti angajatii, potrivit articolului 14 GDPR, inainte sa se solicite orice raportare. 
Italia: Avand in vedere circumstantele exceptionale din Italia, toti cei care cunosc un individ cu simptome de gripa, care nu a consultat un medic, ar trebui sa raporteze de indata Directiilor Sanitare. Aceasta masura se aplica si angajatilor si angajatorilor. Angajatii care se tem ca un coleg este contaminat ar trebui sa anunte angajatorul, iar angajatorul trebuie sa anunte medicul companiei si autoritatile sanitare.
Tarile de Jos: Da, dar este considerata o incalcare a dreptului la viata privata. A se vedea punctul 3 Germania.
 
4. Pot refuza angajatii sa vina la munca?
Austria: Angajatii pot refuza sa vina la serviciu daca: 
a) exista un caz confirmat de infectare cu coronavirus la locul de munca; 
b) locul de munca al angajatului este in proximitatea unui spatiu unde a fost confirmat deja cel putin un caz de coronavirus:
c) angajatorul nu poate oferi angajatului un alt spatiu de lucru care sa nu presupuna niciun risc. 
Belgia: In principiu, angajatilor li se poate solicita sa-si desfasoare activitatea in maniera agreata cu angajatorul. Doar in situatii exceptionale, este posibil sa existe derogari de la munca, stabilite prin acord comun. Aceste situatii exceptionale pot aparea daca angajatorul nu poate garanta un mediu de lucru sigur sau daca implica riscuri pentru sanatatea angajatilor. Fara riscuri sau circumstante exceptionale, angajatii nu pot refuza sa vina la lucru. Totusi, din perspectiva practica, angajatorii vor incerca sa gaseasca solutii fezabile care sa le permita angajatilor sa lucreze dintr-un mediu de lucru sigur pentru ei, de exemplu sa le permita sa lucreze de acasa, daca este posibil.
Franta: Nu, din motive de protectie a datelor personale nu este recomandat. Totusi, din moment ce angajatii si angajatorii au obligatia sa protejeze angajatii, acestia ar putea sa ridice aceste preocupari la locul de munca. Angajatilor trebuie sa li se aminteasca sa ia masurile necesare pentru a proteja sanatatea lor si a colegilor. 
Germania: Angajatii pot refuza sa vina la munca daca: 
a) Exista un caz confirmat de coronavirus la locul de munca;
b) Daca locul de munca este aproape de o zona de risc;
c) Angajatorul nu poate oferi o alternativa care sa nu implice riscuri. 
Italia: In zona rosie, toate activitatile (cu exceptia serviciilor esentiale, precum magazinele si serviciile medicale) au fost suspendate. In zona galbena, care cuprinde trei zone (Lombardia, Emilia Romagna si Venetia), plus alte provincii, Pesaro si Urbino si Savona, angajatii pot refuza sa vina la serviciu doar daca acesta nu este sigur, de exemplu, daca sunt confirmate infectii printre angajati. In zona galbena, unde este posibil, exista o recomandare sa se lucreze de la domiciliu. 
Tarile de Jos: Angajatii pot refuza sa vina la serviciu daca la locul de munca a fost confirmat un caz de coronavirus, daca locul de munca este in proximitatea unui alt loc unde au fost confirmate infectari si daca angajatorul nu il poate reloca intr-un mediu sigur.
 
5. Pot refuza angajatii sa participe la intalniri sau sa calatoreasca?
Austria: Angajatul poate refuza sa participe doar la intalnirile care prezinta un risc ridicat pentru sanatate sau daca sanatatea angajatului este pusa in pericol de intalnire. Acesta este cazul intalnirilor care au loc in zone pentru care Ministerul de Externe a emis o avertizare de calatorie. Astfel de avertizari au fost emise pentru nordul Italiei si provincia chineza Hubei. 
Belgia: Daca intalnirile sau calatoriile sunt intr-una din regiunile considerate nesigure angajatii pot refuza sa mearga. Toate recomandarile legate de calatorii pot fi consulate la: https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen
Franta: Statul francez a adoptat aceeasi pozitie ca Germania, insa angajatii francezi au mai multe drepturi referitor la refuzul de a veni la serviciu. Angajatii au dreptul de a se retrage dintr-o situatie pe care o considera periculoasa ("droit de retrait") daca angajatorul nu a implementat toate masurile de preventie. Astfel, este esential sa informezi si sa instruiesti angajatii.
Germania: Daca intalnirile au loc in regiuni recunoscute oficial de autoritati ca fiind zone de criza sau daca participantii vin din astfel de zone. Aceleasi reguli se aplica pentru calatoriile in interes de serviciu. 
Italia: In zona rosie, toate activitatile sunt suspendare, inclusiv intalnirile si calatoriile. Rezidentii din zona rosie sunt in izolare la domiciliu. In zona galbena a Italiei, intalnirile care nu sunt esentiale ar trebui amanate sau ar trebui organizate online. Calatoriile in interes de serviciu in zona galbena nu sunt limitate acum, dar asta ar putea sa se modifice in orice moment. Trebuie implementate masurile necesare pentru a nu se propaga virusul (evitarea spatiilor aglomerate si inchise, spalarea mainilor, evitarea contactului mainilor cu gura, ochii, nasul).
Tarile de Jos: Pozitia este similara cu cea adoptata de Germania, dar un angajat poate refuza sa calatoreasca in interes de serviciu in circumstantele actuale. 
 
6.  Pot angajatorii sa-si trimita angajatii in carantina?
Austria: Da, angajatorul poate elibera unilateral un angajat de sarcini. In timpul unei astfel de absente angajatul are dreptul la salariu. Angajatul are obligatia de a fi la disponibilitatea angajatorului pentru lucru. 
Belgia: Teoretic, atat timp cat angajatii nu pot dovedi incapacitatea de munca printr-un certificat medical nu pot refuza sa vina la locul de munca. Totusi, in lumina obligatiilor generale ale angajatorului referitor la conditiile de siguranta pentru toti angajatii, se recomanda luarea unor masuri, in colaborare cu angajatii, in caz de indoiala asupra sigurantei. Angajatorul, de exemplu, ar putea sa solicite angajatilor sa lucreze de acasa. 
Franta: Daca un angajat clasifica o indatorire ca „factor de risc“ in baza informatiilor de la punctul 1, angajatorul este obligat sa implementeze lucrul de la domiciliu (de preferat) sau sa se asigure ca angajatii evita intalnirile in spatii inchise. Daca nu este posibil, poate sa-i solicite angajatului sa ramana la domiciliu. Angajatii pot continua sa lucreze de la domiciliu daca nu sunt bolnavi.
Germania: Daca un angajat este considerat „factor de risc“, angajatorul il poate obliga sa intre la izolare. Angajatul ar putea lucra de la domiciliu unde este posibil si daca nu este bolnav. 
Italia: Daca un angajat este absent de la serviciu pentru ca este infectat cu coronavirus el intra in concediu medical. Daca angajatul nu este bolnav, ci doar in carantina din decizia autoritatilor, este considerata forta majora. In consecinta, ambele parti sunt eliberate de obligatii: angajatul de la indatoririle de serviciu, iar angajatorul de la plata salariului. In absenta unor reguli specifice, prevederile unui acord colectiv ofera angajatului posibilitatea de a avea concediu platit pentru ca se aplica o situatie nespecifica.
In alte cazuri, angajatorul poate forta angajatii sa intre in vacanta sau sa cada de comun acord asupra unui concediu fara plata. 
Tarile de Jos: Daca un angajat este considerat „factor de risc“ in baza criteriilor, angajatorul este obligat sa-l izoleze. Angajatul ar trebui sa continue sa lucreze daca este posibil, de la domiciliu, de exemplu, doar daca nu este bolnav.
 
7. Cand este angajatorul obligat sa suspende activitatea?
Austria: Angajatorul este obligat sa impusa restrictii de calatorie in interes de serviciu sau sa inchida sediul daca aceste masuri au fost impuse de autoritati. Aceste obligatii se aplica si daca activitatea presupune un risc ridicat de infectare.
Belgia: Angajatorul nu poate fi obligat sa intrerupa operatiunile. Totusi, ar putea sa fie fortat sa faca asta din cauza circumstantelor. Angajatorii in astfel de situatii ar putea impune anumite conditii si sa implementeze o schema economica de sistare a productiei prin forta majora. Daca angajatii forteaza angajatorul sa inchida operatiunile prin greva, angajatorul ar putea implementa o schema economica de sistare temporara din motive de forta majora, sau, daca angajatorul nu isi indeplineste toate indatoririle pentru implementarea schemei, acesta poate incerca sa aiba un dialog productiv cu angajatii pentru a gasi solutii pentru temerile lor legate de siguranta muncii. Cei mai multi angajatori belgieni au reusit sa gaseasca solutii fezabile pentru a face fata temerilor angajatilor si faptului ca acestia ar putea intra in greva.
Franta: Angajatorul poate sista activitatea daca exista dovezi ca locul de munca prezinta un risc pentru sanatatea si siguranta angajatului sau ca operatiunile nu mai pot continua din cauza lipsei de personal. Aceasta decizie este de preferat sa fie luata impreuna cu autoritatile locale, sindicatele angajatilor si directiile de sanatate publica. Angajatii au dreptul de a se retrage dintr-o situatie pe care o considera periculoasa („droit de retait“) daca angajatorul nu a luat toate masurile de preventie.
Germania: Doar daca exista dovezi ca la locul de munca este criza si situatia este scapata de sub control. Aceasta decizie ar trebui luata prin consultarea directiilor locale de sanatate.
Italia: Toate companiile din zona rosie si-au inchis activitatea, exceptie fac doar serviciile vitale. In alte zone ale Italiei, activitatea companiei se va inchide doar daca se confirma prezenta unui caz de COVID-19 printre angajati. Aceasta decizie se ia doar dupa informarea si consultarea cu Directiile Sanitare.
Tarile de Jos: Activitatea se inchide doar daca exista o dovada clara ca la locul de munca s-a instaurat o situatie de criza scapata de sub control. Decizia ar trebui sa fie luata dupa consultarea cu autoritatile locale. 
 
8. Are angajatorul obligatia de a raporta autoritatilor cazurile aparute printre angajati?
Austria: Nu, doar cadrele medicale, doctorii, proprietarii de restaurante, cafenele si baruri care sunt constienti de vreun caz de infectare trebuie sa informeze autoritatile. 
Belgia: Nu exista o astfel de obligatie pentru angajatorii belgieni. Acestia au obligatia sa monitorizeze, sa evalueze si sa actioneze daca exista vreo suspiciune de contaminare la locul de munca. Daca un angajator considera ca exista riscul de contaminare, trebuie sa ia legatura cu autoritatile.
Franta: Nu exista prevederi legale care sa oblige angajatorul in acest sens, astfel, cel putin teoretic, doar cadrele medicale si doctorii care intalnesc un caz de infectie trebuie sa raporteze directiilor de sanatate aceste aspecte. Practic, este recomandat unui angajator sa raporteze directiilor de sanatate publica si autoritatilor locale, dar prin respectarea drepturilor la viata privata a angajatilor.
Germania: Nu, doar cadrele medicale si doctorii care cunosc un caz de infectare pot raporta autoritatile locale. (https://www.gesetze-im-internet.de/coronavmeldev/). 
Italia: Da, aceasta informatie trebuie transmisa catre medicul companiei si catre Autoritatile Regionale. 
Tarile de Jos: Nu, doar personalul medical care intalneste un pacient cu coronavirus poate raporta cazul catre directiile sanitare. 
 
9. Poate angajatorul sa ceara angajatului sa mearga la medic?
Austria: Nu, angajatorul poate doar sa le recomande angajatilor sa mearga la medic. Daca angajatul refuza, angajatorul il poate trimite in concediu platit doar daca sunt indeplinite conditiile de la punctul 6. In functie de contractul de munca si de activitate si munca de acasa este o alternativa. Totusi, angajatorul poate unilaterial sa-i atribuie sarcini pentru a lucra de acasa, in functie de contractul de munca. 
Belgia: A se vedea raspunsul 8. Daca un angajat prezinta simptome, angajatorul poate solicita medicului de sanatatea muncii sa-l consulte, iar angajatul trebuie sa se supuna controlului medical. 
Franta: Nu, angajatorul poate doar sa recomande un consult medical. Daca angajatul refuza, angajatorul poate lua masurile de preventie stipulate la punctul 6.
Germania: Nu, angajatorul poate recomanda angajatului sa consulte un medic. Daca angajatul refuza, angajatorul il poate trimite in concediu platit doar daca sunt indeplinite conditiile de la punctul 6.
Italia: Avand in vedere circumstantele exceptionale din Italia, angajatorul trebuie sa informeze imediat medicul companiei daca un angajat prezinta simptome si sa-i recomande un consult medical si sa-i ceara sa paraseasca locul de munca.
Tarile de Jos: Nu, angajatorul poate doar sa recomande angajatilor sa consulte un medic. Daca angajatul refuza, angajatorul poate trimite angajatul in concediu platit sub precautiile stabilite la punctul 6. 
 
10. Daca angajatii sunt suspendati sau refuza sa vina la serviciu sau intreaga operatiune se suspenda, angajatii sunt platiti in continuare?
Austria: In cazul suspendarii legale a activitatii, angajatii au dreptul la salariu. Daca un angajat este suspect de coronavirus trebuie sa intre in carantina si are in continuare drepturi salariale. In acest caz, angajatorului i se ramburseaza costurile de catre Guvernul Federal sau daca angajatul nu-si poate indeplini indatoririle din cauza masurilor de preventie. Pe de alta parte, daca un angajat este diagnosticat cu coronavirus, angajatorul isi pierde dreptul de rambursare a costurilor de la Guvernul Federal si trebuie sa plateasca angajatul ca in orice alt caz de concediu medical.
Belgia: Angajatii care lucreaza de acasa au dreptul la salariu complet. Daca angajatul refuza sa se prezinte la serviciu, fara a putea justifica absenta, angajatorul nu-i datoreaza salariu. Angajatorul, pe de alta parte, trebuie sa gaseasca solutii practice pentru a nu perturba activitatea (munca de la domiciliu). Daca activitatea se inchide, angajatul nu primeste salariu daca sistarea are fost realizata printr-o schema economica de forta majora. Angajatii au dreptul la ajutor de somaj in caz de forta majora pe care il primesc de la Agentia de Somaj pentru zilele in care nu au avut activitate. 
Franta: A fost adoptata aceeasi masura impusa de Germania, totusi exista scheme guvernamentale de asistenta pentru somaj temporar. 
Germania: Daca inchiderea activitatii este legala, in caz de suspendare a activitatii, angajatul are dreptul sa primeasca salariu. Angajatii trebuie sa ia masurile de a lucra de acasa. Angajatul trebuie sa accepte sa i se aloce un alt birou, in afara zonei de risc, sau sa i se aloce alte sarcini, chiar daca acestea sunt inferioare celor initiale (cu exceptia cazului in care sunt total inacceptabile).
Italia: In caz de inchidere legala a activitatii, atunci cand compania este fortata sa inchida pentru ca se afla in imposibilitatea de a functiona sau forta majora, atat angajatii, cat si angajatorii sunt eliberati de obligatii. Angajatii de munca si angajatorii de plata salariului. O modalitate de lucru este lucrul de la domiciliu, acolo unde este posibil. Daca un angajat continua sa refuze sa vina la munca, in absenta unui motiv legal (prezenta unui caz confirmat de COVID-19 la locul de munca sau alti factori de risc) si acolo unde nu este posibil sa se lucreze de acasa, se poate considera o absenta nejustificata, este un aspect relevant din punct de vedere al disciplinei si ar putea duce la inchiderea contractului de munca pe motiv de indisciplina.

Articole similare

Ad