Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Soferi in linia intai: Un minut poate face diferenta intre indiferenta si spirit civic

Odata cu declararea Starii de Urgenta in Romania, s-a luat hotararea ca oricine intra in tara, incepand de duminica 15 martie, orele 21:00, din zonele declarate Galbene sau Rosii, sa stea obligatoriu in autoizolare la domiciliu pentru 14 zile. Intrebarea este: care e diferenta dintre cei care au intrat cu cateva minute inainte de ora respectiva, si cei care au trecut granita la 21:01? Sunt primii „mai imuni“ la virus decat ceilalti? Din pacate, nici autoritatile nu stiu raspunsul. De fapt, nu prea stiu niciun raspuns.
Un sofer de camion intors de pe Comunitate, intr-un microbuz cu alti colegi care au lucrat in ultimele saptamani in linia intai, in toata Europa, a intrat aseara in tara la 20:45, nefiind supus vreunui control medical in granita. I s-a solicitat un numar de telefon si… drum bun! Activandu-si spiritul civic, soferul a sunat dimineata la medicul de familie, pentru a se sfatui asupra a ceea ce trebuie sa faca in continuare. Acesta, fara echivoc, l-a sfatuit sa sune la DSP sa anunte situatia si sa se autoizoleze pentru 14 zile. Dupa incercari de zeci de minute, soferul reuseste sa discute cu un operator care ii spune ca numai daca stie ca a intrat in contact cu o persoana diagnosticata pozitiv va trebui sa se izoleze. „Nu stiu daca era cineva infectat. Am incarcat si descarcat la diverse firme din Franta, Germania, Belgia, si am intrat in contact cu angajatii de acolo, fara sa am mereu echipamente de protectie. De asemenea, am mers ore intregi, in repetate randuri, cu feribotul, impreuna cu soferi din diverse tari“, explica acesta. „Haide, domnule, ca si noi ne plimbam prin Bucuresti si nu avem nimic!“. Si aici s-a incheiat discutia. 
Soferul o ia de la capat si suna alte zeci de minute, poate da peste un alt operator, mai responsabil. In cele din urma reuseste, cel de-al doilea trecand acum in extrema cealalta: „Nu iesiti nicaieri, nu luati contact cu nimeni! Venim sa va luam cu izoleta!“. Acum, soferul se vede nevoit sa explice iar, ca a fost doar expus si ca ar putea sa se izoleze la domiciliu… Angajatul DSP nu intelege, si insista sa intrebe in ce tara a stat predominant. „Nu cumva ati fost doar in tranzit?“, repeta la nesfarsit operatorul intrebarea. Neprimind raspunsul pe care il astepta (sau mai degraba il sugera!), acesta zice ca va reveni cu un raspuns. 
Aici se si incheie epopeea. Acesta revine cu telefonul, il anunta ca va trebui neaparat sa stea el si familia la domiciliu 14 zile, isi noteaza adresa, numele celorlalti si a medicului de familie. Acum, in cele 14 zile de autoizolare, soferul va avea timp sa inteleaga ca, uneori e bine si sa intarzii. Pentru ca daca ar fi intrat in tara cu 15 minute mai tarziu, totul ar fi fost mult mai usor. Asta daca si autoritatile inteleg, la timp, ca ar trebui sa salute astfel de initiative in prevenirea stoparii extinderii virusului.

Articole similare

Ad