Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

COVID-19: Comisia instituie prima rezerva rescEU de echipamente medicale

Comisia Europeana a decis, joi, 19 martie, sa creeze o rezerva strategica rescEU de echipamente medicale, cum ar fi ventilatoarele si mastile de protectie, pentru a ajuta tarile UE in contextul pandemiei de COVID-19.
Presedinta Ursula von der Leyen a declarat: „Prin instituirea primei rezerve comune europene de echipamente medicale de urgenta, transpunem in practica solidaritatea UE, in beneficiul tuturor statelor membre si al tuturor cetatenilor nostri. Sprijinul reciproc este singura cale de urmat.”
 
Rezerva va include echipamente medicale precum:
 
•     echipamente medicale de terapie intensiva, cum ar fi ventilatoarele;
•     echipamente individuale de protectie, cum ar fi mastile reutilizabile;
•     vaccinuri si tratamente;
•     materiale de laborator.
 
Cum functioneaza rezerva rescEU
 
Rezerva va fi gazduita de unul sau mai multe state membre. Statul gazda va fi responsabil cu achizitionarea echipamentelor.
Comisia va finanta 90 % din rezerva. Centrul de coordonare a raspunsului la situatii de urgenta va gestiona distributia echipamentelor, pentru a se asigura ca acestea ajung acolo unde este cea mai mare nevoie de ele.
Bugetul UE initial al rezervei este de 50 de milioane EUR, din care 40 de milioane EUR fac obiectul aprobarii de catre autoritatile bugetare.
In plus, in conformitate cu Acordul privind achizitiile publice comune, statele membre sunt in curs de achizitionare a echipamentelor de protectie individuala, a ventilatoarelor pentru respiratie asistata si a articolelor necesare pentru testele de depistare a coronavirusului. Aceasta abordare coordonata le confera statelor membre o pozitie puternica atunci cand negociaza cu industria in ceea ce priveste disponibilitatea si pretul produselor medicale.
 
Etapele urmatoare
 
Masura va intra in vigoare vineri, 20 martie. Incepand de la aceasta data, un stat membru care doreste sa gazduiasca rezervele rescEU poate solicita un grant direct din partea Comisiei Europene. Grantul direct acopera 90 % din costurile rezervei, in timp ce restul de 10 % sunt suportate de statul membru.

Articole similare

Ad