Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Masuri fiscale luate de Guvern in sprijinul mediului de afaceri

Guvernul Romaniei a adoptat OUG 29/20.03.2020, care modifica OUG 110/2017 privind Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii – IMM Invest Romania. Astfel, se prevede posibilitatea acordarii de credite pentru operatorii economici in vederea realizarii de investitii sau si/sau credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de stat, prin Ministerul Finantelor Publice (MFP), in procent de maximum 80% din valoarea finantarii (exclusiv dobanzile, comisioanele si spezele bancare aferente creditului). Valoarea maxima cumulata a finantarilor garantate de stat este de 10 milioane de lei.
Valoarea liniilor de credit pentru finantarea capitalului de lucru nu poate depasi media cheltuielilor aferente din ultimii 2 ani fiscali, in limita a 5 milioane de lei, iar pentru credite de investitii, valoarea maxima a finantarii este de 10 milioane de lei.
In cazul microintreprinderilor sau intreprinderilor mici, creditele sunt garantate de stat in procent de maximum 90% si pot fi de pana la 500.000 de lei pentru microintreprinderi, respectiv un milion de lei pentru intreprinderile mici. Durata maxima a finantarilor este de 120 de luni in cazul creditelor pentru investitii si de 36 de luni in cazul creditelor pentru capital de lucru. Acestea din urma pot fi prelungite cu maximum 36 de luni, urmand ca, in ultimul an de prelungire, sa fie rambursate in conditii stabilite prin norme metodologice.
MFP subventioneaza dobanzile aferente creditelor/liniilor de credit pentru finantarea capitalului de lucru si a creditelor pentru investitii in procent de 100% din bugetul MFP. Perioada de subventionare este din momentul acordarii creditelor si pana la cel mult 31 martie 2021. 
Beneficiarul trebuie sa nu aiba obligatii fiscale restante sau sa se oblige sa le achite din creditul accesat. Schema de ajutor de stat se implementeaza de catre MFP in calitate de furnizor si administrator al schemei, prin intermediul FNGCIMM.

Articole similare

Ad