Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Facilitati fiscale, amanari si reesalonari de plati

Parlamentul Romaniei a adoptat pe 23 martie 2020 legea de modificare si completare a legii nr. 227/2015 privind codul fiscal, prin care reglementeaza o serie de facilitati fiscale, amanare si reesalonare de plati acordate angajatorilor operatori economici, angajatilor acestora, precum si persoanelor fizice de pe teritoriul Romaniei. Astfel, la cererea contribuabilului, se amana plata la contributiile de asigurari sociale aferente veniturilor din salarii si veniturilor asimilate salariilor pentru o perioada de 3 luni, incepand cu martie 2020, urmand ca aceasta sa se esaloneze in urmatoarele 6 luni ulterioare incetarii facilitatii instituite, in proportie de 50% din volumul total scadent. Pe perioada acordarii facilitatii, salariatii beneficiaza de vechime in munca, iar contributiile sociale obligatorii vor fi completate de la bugetul de stat.
Pentru a beneficia de aceasta facilitate, angajatorul trebuie sa pastreze contractele de munca existente la data de 1 martie 2020 pentru o perioada de 9 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi.
De asemenea, la cererea contribuabilului, se amana la plata contributia asiguratorie pentru munca aferenta veniturilor din salarii si veniturilor asimilate salariilor tot pentru o perioada de 3 luni, incepand cu martie 2020. La fel, se poate amana plata serviciilor de utilitati (apa, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice si de internet, cablu TV) pentru toti beneficiarii de astfel de servicii de pe teritoriul Romaniei. La expirarea perioadei de 3 luni, beneficiarii de servicii de utilitati vor plati sumele scadente, esalonat, pe o perioada de 12 luni, fara a li se percepe dobanzi si penalitati de intarziere. 
Furnizorii de servicii de utilitati vor esalona debitele restante fara a depasi raportul de 1/12 pe luna.

Articole similare

Ad