Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Soferii de camion nu ar trebui sa intre in carantina fara simptome si nici sa prezinte declaratiile de deplasare

Deoarece prin Ordonanta Militara nr. 1 din 17.03.2020, soferii profesionisti erau exclusi din cadrul masurii de autoizolare sau carantina timp de 14 zile, dar acum, odata cu intrarea in vigoare a Ordonantei Militare nr. 3 din 24.03.2020, situatia nu este clara, UNTRR solicita Guvernului ca masura sa nu se aplice soferilor de transport marfa cu vehicule mai mari de 2,4 t care efectueaza curse internationale, daca acestia nu prezinta simptome asociate noului coronavirus.
Blocarea transporturilor rutiere de marfuri va crea efecte imediate si catastrofale iremediabile prin oprirea productiei si comertului. Transporturile internationale si nationale de marfuri, alaturi de sistemul energetic si sistemul financiar, trebuie tinute ca linii vitale functionale, intrucat doar asa vor putea functiona sistemele medicale si de alimentatie publica. 
In plus, asociatia mai solicita Guvernului sa transmita instructiuni clare functionarilor Directiilor de Sanatate Publica, Politiei, Jandarmeriei sa nu mai informeze eronat soferii profesionisti ca trebuie sa intre in carantina, inclusiv familiile acestora. Daca trebuie sa faca cercetari suplimentare privind statutul de angajat la o firma de transport, aceasta poate furniza toate documentele cerute, iar dupa soferul trebuie sa fie scos de pe lista persoanelor carantinate. 
Legea trebuie sa fie clara si trebuie aplicata unitar de toate autoritatile statului, astfel este lasat loc pentru abuzuri. 
De asemenea, UNTRR solicita ca fortele de ordine sa nu ceara soferilor profesionisti prezentarea declaratiei pe proprie raspundere privind deplasarea, in conditiile in care soferul se afla in camion si are asupra sa mai multe documente doveditoare, precum contractul de munca, CMR, legitimatie de serviciu, card tahograf, atestatul profesional pentru transport marfa. 
Asociatia atrage atentia ca sunt unele Prefecturi, precum cea din Satu Mare, care au venit cu recomandari privind cazarea soferilor profesionisti in alte spatii la intoarcerea in tara decat cu familia, ca exceptie la Ordonantele militare nr.1 si nr. 2. La fel, aceasta masura este abuziva si nu poate fi aplicata cat timp soferii profesionisti sunt exclusi de la autoizolare/carantina. 
UNTRR solicita Guvernului sa vina urgent cu lamuriri asupra excluderii conducatorilor autovehiculelor de transport marfa cu capacitatea maxima autorizata mai mare de 2,4 tone din aplicarea Ordonantei militare nr. 3 din 24.03.2020 si cu informatii precise privind controlul realizat asupra acestora de catre autoritati, altfel economia Romaniei se va bloca, cu consecinte catastrofale generate de lipsa marfurilor, dar si de inchiderea unitatilor de productie si reducerea considerabila a comertului, ceea ce va produce mai multe victime in timp foarte scurt comparativ cu noul coronavirus in urmatoarele 90 de zile.

Articole similare

Ad