Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Ministerul Transporturilor: Soferii sunt exceptati de la masura carantinarii si izolarii!

Ministerul Transporturilor a venit cu precizari importante cu privire la exceptarea de la obligativitatea izolarii la domiciliu, respectiv intrarii in carantina pentru soferii care revin in tara din curse de transport international. Astfel, soferii sunt exceptati si se incadreaza masurilor art. 4 din Ordonanta Militara nr. 1.
 
Au fost cazuri semnalate in care Directiile de Sanatate Publica judetene „haituiesc” soferii pentru a-i izola, in ciuda exceptiei prevazute initial in Ordonanta Militara nr 1, din 18 martie 2020. Confuzia a fost si mai mare, intrucat ultimul ordin al ministrului sanatatii nr. 497 din 25 martie 2020, care modifica si completeaza Ordinului 414/2020 privind instituirea masurii de carantina pentru persoanele aflate in situatia de urgenta de sanatate publica internationala determinata de COVID-19, nu mai face nicio referire la exceptarea soferilor de transport marfa de la masura carantinei, respectiv a izolarii la domiciliu.
 
In aceasta seara, 26 martie, Ministerul Transporturilor a venit cu clarificari pe aceasta tema si precizeaza clar ca prevederile din Ordonanta Militara nr. 3 nu se aplica transportului rutier de marfuri si de persoane. Redam integral comunicatul.
 
In vederea clarificarii unor aspecte ce decurg din aplicarea Ordonantelor Militare (O.M.) emise pana in prezent facem urmatoarele precizari:
Preocuparea manifestata de catre Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor pentru sectorul de transport rutier atat de marfa cat si de persoane s-a materializat si prin completarile si amendamentele aduse Ordonantelor Militare emise in aceasta perioada, astfel ca prevederile din Ordonanta Militara nr. 3/2020 privind noile restrictii de circulatie nu se aplica si transportului rutier de marfuri si de persoane, astfel cum a fost stabilit prin Ordonantele Militare nr. 1 si nr.2/2020.
In acest sens mentionam ca prevederile art. 4 din Ordonanta Militara nr. 1/2020 stabilesc urmatoarele:
“(1) Conducatorii autovehiculelor de transport marfa cu capacitatea maxima autorizata mai mare de 3,5 t au obligatia ca, in punctul de trecere a frontierei, sa aiba asupra lor si sa poarte mijloace individuale de protectie, precum dezinfectant, manusi, masca pentru fata, precum si sa prezinte documente care atesta traseul de deplasare pana la destinatie.
(2) Conducatorii de autovehicule prevazuti la alin. (1), care sosesc din "zone rosii" sau "zone galbene" ori au tranzitat aceste zone, nu se supun masurilor de carantina sau izolare, daca la prezentarea in punctul de trecere a frontierei nu manifesta simptomatologie asociata COVID-19.”
 
Prin Ordonanta Militara nr. 2/2020 a fost completat art. 4 din Ordonanta Militara nr. 1/2020, astfel:
-“La articolul 4, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
(3) Prevederile alin. (1) si (2) se aplica si conducatorilor autovehiculelor de transport marfa cu capacitatea maxima autorizata mai
mare de 2,4 t.”
 
In concluzie, toate prevederile din OM nr. 1 si 2 din 2020 referitoare la transportul rutier raman valabile, ele nefiind abrogate prin OM nr. 3/2020.

Articole similare

Ad