Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

COVID-19: Comisia Europeana face noi recomandari pentru transportul aerian de marfa

Comisia Europeana face apel la statele membre ale UE sa sprijine operatiunile de transport aerian de marfa pe durata crizei coronavirus. Noile orientari recomanda masuri operationale si organizationale destinate sa mentina fluxurile esentiale de transport, inclusiv circulatia materialelor medicale si a personalului sanitar.
 
„Transportul aerian de marfa reprezinta circa 35 % din valoarea comertului mondial si este o parte esentiala a transporturilor de marfa. El mentine functionarea lanturilor de aprovizionare globale pentru multe dintre materialele de cea mai mare valoare si este un complement esential la transportul de marfa terestru si maritim. Propunem acum masuri concrete pentru a mentine functionarea acestor servicii, inclusiv cu ajutorul avioanelor de pasageri. Produsele care necesita livrare urgenta, precum medicamentele, trebuie transportate pe calea aerului. Orientarile adoptate astazi includ si recomandari privind eliminarea sau flexibilizarea interdictiilor pe timp de noapte sau a restrictiilor privind sloturile acordate in aeroporturi, precum si masuri speciale pentru personalul din sectorul transportului de marfa”, a declarat comisarul pentru transporturi, Adina Valean. 
 
Printre alte masuri, statele membre sunt invitate sa acorde drepturi temporare de trafic pentru operatiuni suplimentare de transport de marfa din afara UE, pentru cazuri in care in mod normal s-ar aplica restrictii, chiar si atunci cand operatiunile respective se desfasoara cu aeronave de pasageri. Statele membre sunt, de asemenea, sfatuite sa elimine temporar interdictiile pe timp de noapte si/sau restrictionarea sloturilor acordate in aeroporturi pentru operatiunile esentiale de transport aerian de marfa si sa faciliteze utilizarea aeronavelor de pasageri pentru operatiuni de transport exclusiv de marfa. Personalul navigant al aeronavelor ar trebui scutit de restrictiile de calatorie daca nu prezinta simptome.
 
Este esential ca aeroporturile deschise sa aiba capacitate suficienta de manipulare a transporturilor de marfa si sa instituie masuri speciale pentru personalul din sectorul transporturilor implicat in transporturile de marfa. Aceste masuri exceptionale vor fi temporare, pe durata crizei generate de coronavirus.

Articole similare

Ad