Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Asigurarile RCA pentru autovehiculele neutilizate in activitatea de transport rutier trebuie suspendate urgent pentru 3 luni

UNTRR solicit a Guvernului modificarea legii nr.132/2017 privind asigurarea obligatorie de r aspundere civil a auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie si a Normei nr. 20/2017 privind asigur arile auto din Romania, astfel incat firmele de transport rutier din Romania afectate de criza noului coronavirus s a-si poat a suspenda asigur arile RCA f ar a a depune pl acutele de inmatriculare/inregistrare la autoritatea care le-a eliberat.
Desi aceast a posibilitate este prev azut a in cadrul legii 132/2017, nu poate fi operat a deoarece nu exist a o procedur a pentru returnarea pl acutelor de inmatriculare. Totodat a, Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) a confirmat c a de cand este in vigoare legea 132/2017, nu s-au inregistrat cazuri de suspendare a asigur arii RCA prin depunerea pl acutelor de inmatriculare. 
UNTRR mai solicit a ASF si MAI realizarea unei proceduri simple de notificare electronic a a suspend arii utiliz arii vehiculului si a asigur arii RCA. 
Din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus, firmele de transport rutier de m arfuri romanesti care realizeaz a transport rutier international au raportat o sc adere de 80% a afacerilor. Firmele de transport rutier de m arfuri care activeaz a in zona de automotive inregistreaz a sc aderi de 100%, dup a ce in Europa industria de automotive s-a oprit, iar in Romania mai multe fabrici precum Dacia, Ford sau Pirelli si-au suspendat activitatea. In plus, statele Europene au inchis si alte fabrici considerate neesentiale in situatia actual a, astfel c a transportatorii care activeaz a pe aceast a zon a inregistreaz a, de asemenea, sc aderi ale activit atii. 
In cazul transportului rutier national de persoane – linii regulate – num arul de pasageri a sc azut cu 80%, iar pentru transportul de persoane ocazional sc aderea este aproximativ 100%. In cazul transportului rutier de persoane international sc aderea este de 100%. 
Astfel, firmele de transport rutier nu-si pot folosi activele si de aceea este necesar a o suspendare a asigur arilor RCA. Vehiculele pot fi duse intr-o parcare si incheiat a o polit a CASCO de stoc pentru camioanele care nu sunt utilizate. 
UNTRR solicit a g asirea unei solutii cat mai rapide de suspendare a asigur arii RCA, f ar a a returna pl acutele de inmatriculare, pentru ca firmele de transport rutier s a-si poat a folosi asigur arile RCA actuale dup a ce criza provocat a de coronavirus va trece si f ar a a parcurge proceduri birocratice cu depunerea pl acutelor de inmatriculare si pe urm a cu recuperarea acestora. 
Totodat a, UNTRR solicit a Guvernului acordarea unei reduceri de 10% firmelor care isi pl atesc integral taxele aferente lunii februarie pan a la 31.03.2020 – impozit pe salarii, CAS, CASS, impozit pentru microintreprinderi, impozit pe dividende, contributia asiguratorie pentru munc a, TVA. O facilitate similar a este oferit a de statul elen companiilor din Grecia, acestea urmand s a primeasc a o reducere de 25% pentru plata integral a si la timp a impozitelor si contributiilor sociale.

Articole similare

Ad