Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Avocatii propun promovarea unei schema de ajutor de stat pentru transportatori

Casa de avocatura Voinescu Lawyers doreste promovarea unei scheme de ajutor de stat, pe modelul altor state care deja beneficiaza de acest tip de ajutor, care sa ajute industria transporturilor. 
 
Pana in acest moment in domeniul transporturilor a fost aprobata de catre Comisia Europeana o schema de ajutor de stat propusa de catre Danemarca, in valoare de 130 milioane de euro, cu are rolul de a sprijini IMM-urile ce desfasoara activitati in industria transporturilor. ,,Schema de ajutor de stat nu a fost inca implementata de catre stat, urmand ca detaliile sa fie furnizate pe masura implementarii acesteia”, ne-a declarat avocatul Gabriel Voinescu, de la Voinescu Lawyers. 
 
Masurile la care casa de avocatura s-a gandit pana in acest moment privesc: 
 
• suspendarea ratelor bancare/leasing pe o perioada de minim 3 luni (OUG 37/2020 nu ofera niciun remediu efectiv transportatorilor, din pacate) ;
• in caz de difucultate economica, acoperirea costurilor fixe ale transportatorilor pe o perioada determinata (un plafon maxim). Se are in vedere, in principiu, acoperirea partiala a costurilor salariale, de intretinere camioane, motorina;
• compensarea timpului pierdut pentru controalele vamale suplimentare in contextul pandemiei (ex., masurile suplimentare impuse de Statul roman, de Ungaria);
• compensarea costurilor suplimentare generate de implementarea masurilor de protectie impotriva Covid-19 (diurne suplimentare, soferi indisponibilizati, etc);

Potrivit lui Gabriel Voinescu, mai multe state europene au obtinut aprobarea mai multor scheme de ajutor de stat, astfel:
 
A. Franta: cinci scheme de ajutor separate, in valoare de 1,5 miliarde de euro
 
*  doua permit bancii publice de investitii BPI France sa ofere garantii de stat si imprumuturi pentru intreprinderile cu pana la 5.000 de angajati;
 
* a treia schema ofera garantii de stat bancilor pentru gestionarea portofoliilor noi de imprumuturi pentru toate tipurile de intreprinderi;
 
* cea de-a patra schema, imbraca forma subventiilor directe, beneficiarii fiind companiile cu maximum 10 angajati si o cifra de afaceri anuala care nu depaseste 1 milion de euro, cand activitatea lor a fost inchisa prin decizie administrativa ca urmare a izbucnirii pandemiei sau cand cifra de afaceri lunara din martie 2020 a scazut cu 70% fata de aceeasi perioada a anului trecut.;
 
* Prin ultima schema de ajutor, Franta va institui un sistem de amanare a platii anumitor taxe de catre companiile aeriene si le va oferi acestora posibilitatea de a plati anumite taxe scadente in perioada martie 2020 – decembrie 2020 dupa 1 ianuarie 2021, aceste plati putand fi esalonate pe 24 de luni.
 
B. Germania are doua scheme de sprijin aprobate, valoarea lor nefiind, insa, publica, ce vor fi derulate prin banca KfW
 
 
 
* Prima schema reprezinta un program de imprumut care acopera pana la 90% din riscuri pentru toate categoriile de intreprinderi. In plus, creditele eligibile pot avea o scadenta de pana la 5 ani si pot ajunge pana la 1 mld. euro/intreprindere, in functie de nevoile de lichiditate.
 
* Cea de-a doua este tot un program de imprumut. In acest caz, garantia asumata de stat poate acoperi pana la 80% dintr-un imprumut specific, dar nu mai mult de 50% din datoria totala a unei intreprinderi.
 
C. Italia – a trecut de Comisie doua scheme de sprijin in valoare de 50 de milioane de euro 
 
* Prima schema de ajutor de stat a fost acordata pentru productia si furnizarea de dispozitive medicale si echipamente de protectie personala, sub forma de granturi directe sau avansuri rambursabile (avansurile rambursabile vor fi transformate in granturi directe, daca beneficiarii pun la dispozitia autoritatilor italiene echipamente si dispozitive in mod accelerat). 
 
* Prin cea de-a doua schema de ajutor, Comisia a acceptat ca statul italian sa acorde garantii cu scopul de a sprijini datoriile IMM-urilor afectate de pandemia de coronavirus, precum: amanarea rambursarii avansurilor bancare/ imprumuturilor contractate pe termen scurt, ipotecilor si sumelor aferente contractelor de leasing.
 
D. Danemarca – au fost aprobate patru scheme de ajutor de stat destinate firmelor afectate de COVID-19, in valoare de peste 1,5 miliarde de euro
 
* Prima da posibilitate statului sa ofere garantii de aproape 130 de milioane de euro IMM-urilor afectate de pandemie; 
 
* Cea de-a doua este destinata despagubirii organizatorilor de evenimente cu peste 1.000 de participanti sau cu un public tinta – persoane in varsta sau vulnerabile, indiferent de numarul participantilor, care au fost anulate sau amanate pe fondul pandemiei.
 
* Cea de-a treia schema imbraca forma subventiilor si va acoperi pana la 75% din diminuarea cifrei de afaceri pe o perioada de trei luni, calculata pe baza cifrei de afaceri medii lunare din 2019. Compensarea maxima va fi de 3.000 de euro pe luna pentru fiecare persoana.
 
* Ultima schema de ajutor, in valoare de 130 milioane de euro, are rolul de a sprijiniIMM-urile ce desfasoara activitati in industria transporturilor.
 
E. Portugalia – aprobate patru scheme de ajutor, in valoare de 3 miliarde de euro, banii fiind destinati garantiilor oferite de stat IMM-urilor active in patru sectoare – turism, restaurante si alte activitati similare, industrie extractiva si de fabricatie, activitati ale agentiilor de turism, animatie turistica, organizare de evenimente si alte activitati similare. 
 
F. Lituania – schema de ajutor de stat constand in imprumuturi garantate si subventionate de stat, accesibila tuturor companiilor afectate de pandemia de coronavirus.
 
G. Luxemburg – a obtinut aprobarea Comisiei in ceea ce priveste doua scheme de ajutor de stat

 
* prima schema urmareste sa sprijine intreprinderile, precum si profesiile liberale, afectate de impactul economic al COVID-19. Masurile vizate permit, in special, obtinerea unor imprumuturi rambursabile de pana la 500.000 EUR / intreprindere, acordate intr-una sau mai multe transe, pentru a permite beneficiarilor sa faca fata costurilor de exploatare in contextul actual.
 
* Cea de-a doua schema are rolul de a ajuta companiile ce isi desfasoara activitatea in aceasta perioada prin acordarea de garantii de stat si imprumuturi in conditii favorabile. Aceasta schema este deschisa tuturor companiilor, cu exceptia celor active in promovarea, inchirierea si vanzarea cladirilor.
 
H. Spania – a obtinut de la Comisia Europeana acceptul pentru doua scheme de ajutor de stat in valoare de 20 miliarde de euro. Ambele scheme au ca scop garantarea imprumuturilor noi, dar si refinantarea persoanelor care desfasoara activitati independente, refinantarea IMM-urilor si a marilor intreprinderi. Obiectivul acestor masuri este de a asigura lichiditati acestor companii pentru a-si desfasura in continuare activitatea in parametri normali si pentru a-si pastra angajatii.
 
I. Estonia – au fost aprobate doua scheme de ajutor de stat in valoare de 1,75 miliarde de euro. Acest sprijin are rolul de a permite acordarea de garantii publice pentru imprumuturi si acordarea imprumuturilor in conditii favorabile. 
 
* Prima schema de ajutor va fi implementata si administrata de catre fundatia publica KredEX si la ea vor avea accesul toate companiile cu exceptia anumitor categorii stabilite de catre stat (i.e. societatile care activeaza in anumite sectoare cum ar fi: agricultura, tutun, clonare si modificare genetica).
 
* Cea de-a doua schema va fi implementata si administrata de catre Fundatia Estona de Dezvoltare Rurala si la ea vor avea acces toate companiile estoniene, indiferent de sector.
 
J. Irlanda – sprijin sub forma avansurilor rambursabile, va fi accesibil companiilor care experimenteaza sau se asteapta sa experimenteze o scadere a cifrei de afaceri de cel putin 15% in comparatie cu veniturile lor inainte de izbucnirea coronavirusului in Irlanda. Schema se aplica intreprinderilor care angajeaza 10 sau mai multe persoane cu norma intreaga in anumite sectoare de productie si / sau in sectoarele de comert international, fiecare companie putand obtine un maximum de 800.000 EUR.

Articole similare

Ad