Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Documentele emise de catre structurile Ministerului Afacerilor Interne, carora li se prelungeste valabilitatea pe durata starii de urgenta, pe teritoriul Romaniei

Valabilitatea documentelor emise de Inspectoratul General al Politiei Romane, Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, respectiv serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor aflate in coordonarea metodologica a MAI, Inspectoratul General pentru Imigrari se prelungeste pana la incetarea starii de urgenta. Aceste documente sunt recunoscute de autoritati pe teritoriul Romaniei.
Cetatenii carora le-au expirat documentele emise de autoritatile de mai sus vor avea la dispozitie 90 de zile de preschimbare a actelor respective, dupa incetarea starii de urgenta.
Documentele care intra sub incidenta prevederilor amintite, in functie de institutia responsabila sunt:
Certificatele de cazier judiciar sau adeverintele de integritate comportamentala – pot fi emise de structurile specializate ale Inspectoratului General al Politiei Romane pe durata starii de urgenta, doar pentru motive temeinic fundamentate mentionate in cuprinsul cererii. In aceste cazuri, se recomanda pe cat posibil utilizarea mijloacelor de comunicare on-line, pentru evitarea prezentarii persoanelor interesate la ghiseu.
In cazul in care certificatul de cazier judiciar este necesar pentru dosare de concurs, angajare, licitatie etc. la institutiile publice sau organele de specialitate ale administratiei publice, precum primarii, institutii din sistemul de invatamant, sanatate, S.R.P.C.I.V., D.G.A.S.P.C. exista posibilitatea ca persoanele interesate sa depuna o declaratie prin care sa solicite acestor institutii obtinerea extrasului de pe cazierul judiciar sau a certificatului de integritate comportamentala.
Totodata, in cauzele de la nivelul parchetelor, in care, anterior instituirii starii de urgenta, a fost disjunsa prin ordonanta a procurorului prelungirea dovezilor inlocuitoare cu drept de circulatie ale permisului de conducere, eliberate conform art. 111 din OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, nu este necesar ca persoanele interesate sa depuna cereri de prelungire.
Procurorii vor emite, din oficiu, ordonante de prelungire a acelor dovezi pentru care anterior a fost dispusa o ordonanta. Ordonantele de prelungire vor fi transmise pentru operare la unitatile de politie competente, fara a mai fi necesara consemnarea pe dovada a prelungirii in aceasta situatie exceptionala.
In ceea ce priveste activitatea Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, documentele pentru care se prelungeste valabilitatea pana la incetarea starii de urgenta sunt: permisele de conducere romanesti, autorizatiile de circulatie provizorie, dovezile inlocuitoare ale certificatelor de inmatriculare si ale permiselor de conducere eliberate de catre serviciile publice comunitare. Dovezile in cauza sunt valabile pana la primirea de catre titulari/detinatori a certificatelor/permiselor de conducere livrate de catre DRPCIV, prin serviciile postale.
Nu intra in aceasta categorie dovezile inlocuitoare cu drept de circulatie ale permiselor de conducere care se elibereaza de serviciile rutiere in cazul unor abateri la regimul circulatiei.
Totodata, se mentine valabilitatea documentelor necesare operatiunilor de inmatriculare/transcriere, examinare sau preschimbare a permisului de conducere obtinute de catre solicitanti de la alte entitati, documente care vor expira in interiorul starii de urgenta (ex. certificat de autenticitate, fisa medicala, dosar scolarizare si altele) pentru o perioada de 90 de zile de la incetarea starii de urgenta.
Cartile de identitate, cartile de identitate provizorii, mentiuni de stabilire a resedintei emise si prelucrate de Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) si de catre serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor sunt valabile pe teritoriul Romaniei, inclusiv 90 de zile de la incetarea situatiei de urgenta.
In cazuri exceptionale, ce au la baza motive medicale, pierderea, furtul, distrugerea actului de identitate, cetatenii pot solicita eliberarea unui nou act de identitate sau, dupa caz, inscrierea mentiunii privind stabilirea resedintei, exclusiv prin programarea telefonica, in prealabil, la numarul de telefon precizat pe site-ul serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor competent, ori dupa caz mentionat pe site-ul DEPABD.
Activitatea de preluare a cererilor privind furnizarea unor date cu caracter personal din Registru national de evidenta a persoanelor sau a cererilor privind clarificarea unor aspecte de stare civila, se va realiza prin intermediul adresei postale sau a mijloacelor de comunicare electronice.
Cererile pentru eliberarea Certificatului privind domiciliul inregistrat in Registrul national de evidenta a persoanelor, (document eliberat cetatenilor romani in vederea apararii drepturilor si valorificarii intereselor acestora in strainatate, insotit, dupa caz, de Formularul standard multilingv eliberat in baza Regulamentului (UE) 2016/1191), precum si cererile privind eliberarea fotocopiilor dupa deciziile de schimbare a numelui persoanelor fizice pe cale administrativa, eliberate de catre Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date pana la data de 31.03.2005, se transmit exclusiv on-line pe adresa de e-mail a institutiei depabd@mai.gov.ro.
Se supun prevederilor decretului prezidential din 16 martie 2020 si ale Ordonantei militare nr. 3 din 24 martie 2020 inclusiv documentele eliberate cetatenilor straini de catre Inspectoratul General pentru Imigrari, permise de sedere, avize de angajare/detasare, decizii de returnare, certificate de inregistrare a rezidentei sau carti de rezidenta eliberate cetatenilor europeni, documentele de calatorie emise beneficiarilor unei forme de protectie internationala si persoanelor fara cetatenie, documentele temporare de identitate ale solicitantilor de azil.

Articole similare

Ad