Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Dezvoltarea infrastructurii de alimentare pentru camioanele ecologice trebuie continuata

Asociatia Europeana a Producatorilor de Autovehicule (ACEA) atrage atentia asupra necesitatii cresterii numarului de puncte de alimentare pentru camioanele cu zero emisii si respectiv cu emisii reduse, pentru a indeplini obiectivele impuse de Uniunea Europeana pentru 2025 si 2030 in privinta reducerii emisiilor de dioxid de carbon (CO2).
Statiile de incarcare pentru camioanele electrice sunt aproape inexistente in prezent, insa sunt necesare aproximativ 90.000 de astfel de statii publice in urmatorul deceniu, pentru a permite trecerea la transportul rutier neutru de carbon. „Evident, industria noastra se confrunta cu probleme imediate legate de criza COVID-19. In ciuda acestui fapt, pastram obiectivele climatice pe termen lung la vedere.
Nici industria camioanelor, nici factorii de decizie nu isi pot permite sa renunte in acest moment”, a declarat Henrik Henriksson, presedintele Comitetului Vehiculelor Comerciale ACEA si CEO al Scania.
Anul trecut, Uniunea Europeana a adoptat standardele de CO2 pentru vehiculele grele, care se vor aplica in 2025 (-15%) si 2030 (-30%).
Cu toate acestea, majoritatea covarsitoare a camioanelor vandute astazi in Europa functioneaza in continuare pe motorina, deoarece sunt cele mai convenabile si mai eficiente solutii disponibile la ora actuala. Astfel, 97,9% din toate camioanele medii si grele vandute in 2019 circula cu motorina, 0,1% au propulsie pe benzina, 1,7%, pe gaz natural, 0,2% sunt electrice si 0,1%, electrice hibride. Pana in 2030 ar trebui insa sa fie operabila o flota de aproximativ 200.000 de camioane electrice cu baterii la nivelul UE pentru a indeplini obiectivul de CO2 stabilit pentru acel an, conform estimarilor ACEA. Cu aproximativ 700 de camioane electrice cu baterii medii si grele (peste 3,5 tone) vandute anul trecut, vanzarile de camioane electrice vor trebui sa creasca de 28 de ori in urmatorii 10 ani.
„Dezvoltarea unei retele dense de infrastructura pentru camioane cu motor alternativ este una dintre conditiile principale pentru realizarea transportului rutier neutru de carbon. Europa trebuie sa adopte urgent angajamente obligatorii pentru implementarea a cel putin 37.000 de puncte de incarcare, 50 statii de umplere cu hidrogen si 750 de statii de LNG potrivite pentru vehiculele grele pana in 2025”, a mai precizat Henriksson.
Camioanele nu pot folosi infrastructura destinata autoturismelor, intrucat necesita surse de putere mai performante si mai multa energie disponibila, precum si spatii speciale pentru acces, parcare etc. In acelasi timp, transportatorii trebuie sa fie sustinuti pentru a putea in mijloace specifice de alimentare la sediile proprii.

Articole similare

Ad