Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

In contextul pandemiei, Orange, Google si Facebook le ofera autoritatilor date despre geolocalizare

Pentru a urmari individual populatia in vederea prevenirii raspandirii covid-19, autoritatile publice vor putea sa se bazeze si pe datele mobile agregate ale cetatenilor si astfel vor studia impactul masurilor de izolare asupra mobilitatii oamenilor.
Asta deoarece, conform publicatiei Bus et Car, Institutul National de Sanatate si Cercetare din Franta a aratat ca este asociat cu operatorul Orange pentru a explora modul in care folosirea statisticilor oferite de reteaua de telefonie mobila ar putea permite sa se prezica mai bine evolutia pandemiei de Covid-19. Datele, anonimizate, vor duce la observarea deplasarii populatiei de dupa declararea pandemiei, cu realizare de profile in functie de varsta, ceea ce va permite determinarea modului in care oamenii si-au schimbat comportamentul ca raspuns la epidemie si a modului in care se respecta masurile luate de autoritati.
La final de martie Orange a anuntat ca mai mult de un milion de parizieni (adica 17% din populatia totala a Marelui Paris) au parasit regiunea in saptamana de dinainte de declararea izolarii. 
Informatiile vor fi integrate in modele de raspandire a epidemiei dezvoltate de echipa Orange, pentru a prevedea mai exact modul cum se raspandeste virusul in functie de mobilitatea persoanelor, dar si pentru a identifica regiunile care risca sa devina focare epidemice si pentru a intelege impactul asupra sistemului sanitar. Iar primele rezultate vor fi disponibile in cateva saptamani. 
In plus, de pe 3 aprilie autoritatile pot folosi si datele de la Google, care a decis abia acum sa puna la dispozitie o parte din informatiile despre geolocalizare de care dispune pentru 131 de tari, pentru a se vedea daca masurile de izolare sunt eficiente. Datele, tot anonimizate, provin de la cateva miliarde de telefoane mobile si au fost compilate si reprezentate grafic pentru a compara afluenta din ultimele saptamani din diferite tipuri de locuri publice, cum ar fi statii de metrou, de tren, de autobuz, gradini publice sau centre comerciale, cu cea de dinainte de aparitia epidemiei.
Iar Facebook a declarat, la randul sau, ca a pus la dispozitia cercetatorilor datele sale despre localizare pentru a fi realizate analize similare care sa fie furnizate autoritatilor din mai multe tari.

Articole similare

Ad