Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Digitalizarea informatiilor privind transportul de marfuri – Consiliul adopta noi norme

Noile norme, care vor simplifica modalitatile prin care intreprinderile de transport de marfuri pot furniza autoritatilor informatii in format digital, au fost adoptate marti, 7 aprilie, de Consiliul European.
 
Digitalizarea sporita a transportului de marfuri si a operatiunilor logistice aferente va genera reduceri semnificative ale costurilor suportate de intreprinderi si va imbunatati eficienta si sustenabilitatea sectorului transporturilor, se arata intr-un comunicat remis de Consiliul European. La 26 noiembrie 2019, presedintia si Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu. Textul convenit a fost aprobat de ambasadorii statelor membre reuniti in cadrul Comitetului Reprezentantilor Permanenti (Coreper) la 18 decembrie 2019, iar Consiliul a confirmat acordul politic la 18 februarie 2020. ,,Noile norme vor crea un cadru juridic uniform pentru utilizarea informatiilor electronice referitoare la transportul de marfuri pentru toate modurile de transport. Se va solicita tuturor autoritatilor publice relevante sa accepte informatiile puse la dispozitie pe cale electronica pe platforme certificate, ori de cate ori intreprinderile aleg sa utilizeze un astfel de format pentru furnizarea de informatii cu scopul de a dovedi respectarea cerintelor legislative. Cu toate acestea, intreprinderile vor putea in continuare sa prezinte informatiile pe suport de hartie, daca prefera acest lucru’’, se arata in comunicatul citat. In momentul de fata, majoritatea firmelor de transport de marfuri, precum si alte companii din sector utilizeaza documente pe suport de hartie, mai spune Consiliul. 
 
Votul s-a desfasurat prin procedura scrisa si implica adoptarea de catre Consiliu a pozitiei sale in prima lectura. Actul legislativ trebuie acum sa fie adoptat de Parlamentul European in a doua lectura inainte de a fi publicat in Jurnalul Oficial. Noul regulament va intra in vigoare la 20 de zile dupa publicare. Comisia va adopta specificatiile tehnice relevante inainte ca obligatia autoritatilor publice de a accepta informatiile puse la dispozitie pe cale electronica sa intre in vigoare.

Articole similare

Ad