Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Violeta Alexandru solicita ministrului Muncii din Germania sa acorde atentie conditiilor de munca pentru romani

In urma incidentului cu lucratorii romani care s-au inghesuit pe aeroportul din Cluj pentru a pleca la munci agricole in Germania, revista Tranzit a trimis Ministrului Muncii o scrisoare prin care cerea informatii referitoare la conditiile contractuale ale acestor muncitori si verificarea ca salariile oferite prin contractele de munca respecta conditiile legale din Germania – MiLoG. De asemenea, dupa practica autoritatilor omoloage ITM din statele vest-europene, care trimit frecvent ITM prin IMI controale la firmele romanesti de transport pentru a verifica daca isi platesc soferii cu salariile minime din tarile in care incarca si descarca frecvent – controale finalizate de multe ori cu decizii de impunere de CAS si impozite la sumele platite ca diurne de catre ANAF – revista Tranzit a indemnat Ministerul Muncii sa ceara, similar, institutiei omoloage din Germania controale care sa vizeze conditiile de lucru, de cazare si timpul de lucru efectiv – daca lucreaza mai mult de 8 ore pe zi sau daca se lucreaza frecvent in zilele de week-end cu plata dubla, potrivit legislatiei muncii din Germania. Si asta cu atat mai mult cu cat vorbim de o categorie sociala vulnerabila, care nu stie sa isi negocieze corect salariul pentru munca sezoniera. 

O categorie sociala, care, de cele mai multe ori, dupa intoarcerea din tari in care muncesc in agricultura, ajung sa ingroasa randul asistatilor social din Romania, primit neconditionat, fara sa contribuie in vreun fel la bugetul asigurarilor sociale din tara.
 

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a raspuns in parte intrebarilor noastre printr-o postare pe Facebook, in care a mentionat ca a solicitat o discutie cu omologul sau din Germania, dorind sa transmita „rugamintea mea si a Guvernului Orban” pentru acordarea atentiei cuvenite conditiilor de munca pentru muncitorii romani. 
 
Ministrul Muncii a decis sa faca vizibile activitatile de informare privind conditiile obligatoriu a fi prevazute in contractele dintre angajator si angajatul roman. „Datoria noastra este ca fiecare roman care doreste sa munceasca, in Romania sau in afara, sa stie care ii sunt drepturile, conform legislatiei romanesti. Acestor prevederi li se adauga cele aplicabile in tara de destinatie si, sigur, o atentie sporita trebuie sa aiba orice angajat cu privire la respectarea, de catre angajator, a platii contributiilor pentru munca prestata”, a scris Violeta Alexandru pe pagina sa de Facebook. 
 
„Inainte de orice, as spune clar: avem datoria sa facem mai mult pentru ca romanii sa ia in considerare ofertele de munca din tara (si vom face!) dar nu voi lua niciodata o masura, cat de mica, pentru a pune o piedica in calea celor care doresc sa munceasca, sa castige un ban cinstit oriunde in Europa. Este decizia lor. Cata vreme Ordonanta Militara nr. 3 nu interzice dreptul romanilor de a merge la munca pe teritoriul Romaniei, avand o prevedere speciala vizand dreptul la munca in activitati agricole, de #lamunca nu se vor pune piedici celor carora un alt stat le-a permis sa munceasca”, a aratat Violeta Alexandru. 
 
Daca in cazul muncitorilor de la Cluj, ministrul a spus ca si-au stabilit singuri conditiile de munca, direct cu angajatorul, Violeta Alexandru a spus ca mai exista si alte metode de plecare la munca in strainatate, precizand ca a solicitat efectuarea de controale din partea Inspectiei Muncii (IM). „Alti romani apeleaza la Agentii de Plasare a Fortei de Munca, entitati care depun o simpla notificare la ITM despre desfasurarea activitatii si care mai depun o informare la trimestru despre numarul persoanelor plecate sa lucreze in strainatate. Din controalele Inspectiei Muncii nu se vad probleme in etapele de inceput, acelea de facilitare a angajarii respectiv de semnare a contractului. Am cerut o atentie sporita in aceasta perioada. 345 de controale au fost efectuate, de catre IM, in ianuarie si februarie anul acesta. Cand romanii ajung in tara de destinatie, institutiile de control de acolo verifica daca prevederile contractului (altfel, destul de detaliate – vorbind despre durata contractului, asigurare medicala, conditii de prezenta la lucru, conditii de cazare, transport dus – intors) se respecta intocmai. Sunt omul care insista in toate comunicarile publice si voi insista in continuare: fiecare roman trebuie sa munceasca cu forme legale”. 
 
Ministrul Muncii a mai precizat ca se mai pleaca si prin Agenti temporari de munca si ca sunt diferente de reglementare intre cele doua tipuri de contract, pe care le va explica separat, intr-o alta comunicare. „Am inceput o analiza a legislatiei in domeniu. Nu exclud masuri”, a mai spus Violeta Alexandru. 

Articole similare

Ad