Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Companii: care sunt cele mai mari provocari economice in perioada urmatoare

Ce vor face investitorii dupa incheierea perioadei de urgenta? 78% dintre antreprenorii si managerii participanti la un sondaj au declarat ca vor relua activitatea.
 
Intrebati cand cred ca economia va reveni la nivelul dinainte de criza, 58% au indicat intervalul peste 6 luni, 23% au estimat intervalul 3-6 luni si numai 12% au indicat intervalul 1-3 luni, potrivit unui sondaj Frames realizat in randul a 250 de companii. "Marea majoritate a investitorilor privesc destul de rezervat perioada urmatoare. Lipsa banilor din economie, scaderea acuta a cererii de produse si servicii, accentuarea blocajului financiar si temerile privind insolventa si falimentul se afla in prim-plan. Exista o acuta lipsa de predictibilitate, o incertitudine generalizata amplificata, din pacate, de comportamentul ezitant al statului’’, arata concluziile barometrului.

Intrebati care sunt cele mai mari provocari pentru mediul de business in perioada urmatoare, cei mai multi dintre respondenti au indicat scaderea cererii de produse si servicii (65%), accentuarea blocajului financiar (62%) si cresterea preturilor – inflatia (49%). La capitolul provocari, managerii au mai mentionat, printre altele, evolutia cursului valutar (37%) si potentiala reluare a masurilor de restrictie (28%). Dincolo de asigurarea propriilor masuri de supravietuire a business-ului, antreprenorii si managerii au fost chestionati si in privinta rolului pe care statul trebuie sa-l joace in relansarea economica. Chiar daca perceptia generala este ca statul nu va ajuta prea mult mediul de afaceri, managerii si-au exprimat opiniile legate de masurile necesare, cele mai multe de ordin fiscal. Intrebati ce masuri administrative trebuie sa se afle in prim-plan, 89% au indicat scaderea taxelor salariale, alaturi de oferirea de stimulente pentru angajari (71%). Barometrul privind starea economiei a fost realizat de compania de consultanta Frames in perioada 13-23 aprilie, prin chestionare online, telefonic si email, pe un esantion reprezentativ de 250 de firme din diverse domenii de activitate, de la comert, la servicii financiare, agricultura, energie, confectii, IT etc.

Articole similare

Ad