Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Iancu Guda: Romania va trece printr-o recesiune dura, cu un deficit de peste 8% din PIB

Romania va resimti din plin din punct de vedere economic efectele negative cauzate de pandemia COVID-19, cu o recesiune mult mai dura decat estimarile oficiale, de circa 5-6%, si un deficit fiscal de peste 8% din PIB, a afirmat analistul economic Iancu Guda, presedintele Asociatiei Analistilor Financiari-Bancari din Romania, in cadrul videoconferintei „The Plan B through and beyond the Pandemic”, organizata de revista Progresiv.

Romania a intampinat aceasta criza intr-un context nefavorabil, cauzat de diversele deficite fiscale din anii anteriori si de un mediu de afaceri extrem de vulnerabil. Daca estimarile oficiale privind o recesiune sunt ceva mai optimiste, spre exemplu datele Ministerului de Finante dau un procent de 1,9% si un deficit fiscal de 6%, potrivit lui Iancu Guda, recesiunea va fi mult mai dura, de cel putin 5-6% si un deficit „care va sari de 8% din PIB”.

Cu peste 1 milion de contracte de munca suspendate, din care 850.000 pentru somaj tehnic, cu circa 150.000 de companii active care au nevoie de finantare, analistul economic sustine ca mediul de afaceri este vulnerabil, iar statul este expus unei recesiuni economice. „Va urma o perioada de relansare lenta de cel putin un an, pana la doi ani, fiind nevoiti sa convietuim cu acest virus pana va exista un vaccin. Deci nu vad o relansare puternica, accelerata din cauza acestor motive: risc de insolventa a mediului de afaceri, un stat incapacitat in sustinerea pe o perioada mai mare a mediului de afaceri si, nu in ultimul rand, o perioada indelungata, de unul pana la doi ani, de convietuire cu acest virus”, a declarat presedintele Asociatiei Analistilor Financiari-Bancari din Romania. 

Articole similare

Ad