Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Este nevoie de o pista de testare a camioanelor

Camioanelor alimentate de fire electrice aeriene, celor pe baterii si celor cu actionare pe baza de hidrogen trebuie sa li se asigure propriile piste de testare pe autostrazi, potrivit unui document Agora.
 
De acelasi regim ar trebui sa beneficieze si camioanelor care sunt pur si simplu electrice cu baterii si alimentate cu celule de combustibil. Coridorul inovativ pentru aceste trei tipuri de camioane trebuie sa aiba o lungime de 300-500 km. De-a lungul acestor coridoare, camioanele cu baterii ar trebui sa poata opri in statiile de incarcare ultra-rapide si cele cu combustibil la statiile de alimentare cu hidrogen.

Intr-o lucrare de 48 de pagini conceputa de Agora Energiewende si Agora Verkehrswende, numita „Amplificator dublu”, cei care lucreaza cu expertii si cu publicul pentru conversia ecologica a sistemului de transport si energiei prezinta peste 50 de masuri pentru stimularea economiei cu impulsuri ecologice, sub semnul crizei corona. „Momentan, corona este in centrul atentiei, dar criza climatica este inca prezenta: 2020 ar putea fi din nou unul dintre cei mai uscati ani din Germania si unul dintre cei mai fierbinti din lume. La fel cum stiinta avertizeaza asupra consecintelor unei pandemii necontrolate, aceasta avertizeaza si asupra consecintelor crizei climatice globale”, explica Patrick Graichen, director Agora Energiewende, si Christian Hochfeld, director Agora Verkehrswende. "Nu avem nici timp, nici resurse suficiente pentru a rezolva corona si criza climatica una dupa alta."
 
Cu un total de 100 de miliarde de euro, Guvernul german considera ca va initia investitii in mai multe domenii in urmatorii doi ani – de la industriile energetice si de transport la constructii si industria otelului si hidrogenului din Uniunea Europeana. Acest lucru nu ar trebui doar sa faca economia sanatoasa, ci si sa o restructureze ca sa devina ecologica pana in 2050. Pe langa coridoarele de inovare, autorii lucrarii incurajeaza o mai buna integrare intermodala a proceselor logistice. „Ar trebui elaborat un concept logistic inovator pentru transportul combinat de marfuri pe calea ferata si distributia cu camioane electrice cu baterii." Si mai este necesara si o finantare de pana la trei miliarde de euro, care acopera atat infrastructura, cat si o parte din achizitiile de vehicule. In sectorul autoturismelor, expertii Agora pledeaza pentru un bonus de mediu de pana la 2.000 de euro la achizitionarea de vehicule electrice sau hibride. Camioanele de pana la 7,5 t ar trebui sa beneficieze si de o prima.
 
Agora Energiewende si Agora Verkehrswende propun masuri si in ceea ce priveste structurarea taxei de drum. „Pe de o parte, emisiile de CO2 ar trebui sa fie luate in considerare in viitor la calculul taxelor de drum printr-o componenta separata de cost, iar pe de alta parte investitiile pentru infrastructura de furnizare a energiei ar trebui recunoscute ca parte a costurilor de drum. Cele doua initiative pledeaza, de asemenea, pentru extinderea taxei de drum pe intreaga retea rutiera, dar si la alte clase de vehicule. Iar cadrul legislativ necesar in acest sens ar trebui creat la viitoarea revizuire a Directivei Eurovignette. In plus, sumele colectate din taxele de drum ar trebui utilizate inclusiv pentru extinderea infrastructurii feroviare.

Articole similare

Ad