Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Guvernul Bulgariei vrea sa infiinteze o companie petroliera de stat

Parlamentul bulgar a votat inasprirea controalelor fiscale care sa vizeze Lukoil Bulgaria, cea mai mare companie petroliera din tara, controlata de grupul rus Lukoil, care detine singura rafinarie din Bulgaria, Neftochim Bourgas, cu o capacitate de 190.000 de barili pe zi si un lant de 220 de benzinarii.
La cateva zile de la aceasta decizie, Guvernul bulgar a anuntat ca intentioneaza sa infiinteze o companie petroliera de stat care sa gestioneze depozitele de petrol si combustibili. Astfel, vor fi construite benzinarii in toata tara, pentru a creste concurenta si a oferi preturi corecte pentru consumatori.
In aprilie, Consiliul Concurentei din Bulgaria a inceput o investigatie la 10 distribuitori de combustibili, dupa ce procurorii au tras un semnal de alarma ca pretul de comercializare a combustibililor a scazut, in medie, cu numai 11% in martie, in conditiile in care pretul global al petrolului a scazut cu 47%. Dar, desi au fost facute numeroase verificari de-a lungul anilor la rafinaria Neftochim Bourgas si la principalii comercianti de combustibili, Consiliul Concurentei din Bulgaria nu a descoperit incalcari ale normelor in domeniul competitiei. „Nu sustinem ca exista ceva incorect. Vrem sa cream mai multa competitie si, prin intrarea pe aceasta piata, sa aratam care este pretul real la care pot fi vanduti combustibilii in Bulgaria", a spus Vladislav Goranov, ministrul bulgar de finante.
Noua companie petroliera de stat va prelua depozitele de combustibili ale statului si va permite accesul la ele pentru distribuitorii mai mici de carburanti. Goranov a informat ca statul bulgar intentioneaza sa construiasca mai multe depozite de combustibili si, daca va fi nevoie, va construi pana la 100 de noi benzinarii, iar prima ar putea fi gata intr-un an.

Articole similare

Ad