Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Violeta Alexandru, dupa vizita la o ferma germana: Muncitorii romani isi vor primi salariile restante

Lucratorii romani de la o ferma din Bornheim, Germania, care au reclamat probleme la plata salariilor, au fost vizitati de ministrul Muncii, Violeta Alexandru. Ferma este in insolventa si in urma discutiilor, administratorul judiciar al fermei s-a angajat sa plateasca toate sumele restante, informeaza Ministerul Muncii intr-un comunicat de presa. 
Violeta Alexandru a avut miercuri o serie de discutii cu reprezentantii Consulatului Romaniei la Bonn, cu cei ai Ministerului Sanatatii si Muncii din landul vestic Renania de Nord-Westfalia, cu un membru al Asociatiei fermierilor, precum si cu administratorul judiciar al fermei din Bornheim, in vederea gasirii unei solutii pentru lucratorii romani. Ferma este in insolventa, insa in urma discutiilor pe care ministrul Alexandru le-a avut cu administratorul judiciar, acesta s-a angajat ca pana la finalul zilei sa plateasca toate sumele ce li se cuvin lucratorilor romani. De asemenea, acesta a dat asigurari ca se va ocupa personal de acoperirea costurilor pentru sezonierii care doresc sa revina in tara. 
Totodata, Asociatia fermierilor s-a oferit sa identifice variante de relocare in alte ferme pentru romanii care doresc sa ramana in Germania si sa aiba un alt loc de munca.
Ulterior, ministrul roman a fost la ferma unde au fost angajati lucratorii romani, a vizitat spatiile de cazare si a discutat cu acestia pentru a afla care sunt problemele cu care se confrunta si cum pot fi sprijiniti. 
„Intalnirile cu romanii care muncesc in Germania, atat cei din Berlin, cat si cei din Bonn, mi-au fost foarte utile pentru a trage o serie de concluzii, cum ar fi faptul ca nu toti angajatorii germani trateaza necorespunzator angajatii, inclusiv pe cei romani, si multi dintre ei mi-au spus ca sunt multumiti de conditiile de munca si de salariul pe care il primesc la timp. Pe de alta parte, din discutiile cu ei a reiesit faptul ca unele contracte de munca ar putea fi imbunatatite, in conditiile in care unii romani au recunoscut ca vin de peste 5 ani in Germania”, a declarat ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru.
Acest aspect a fost discutat si cu omologul german, Hubertus Heil, in vederea introducerii unor clarificari privind salarizarea, cazarea si protectia sociala.
”Cu sprijinul ministrului Muncii, dl. Hubertus Heil, care a fost foarte implicat, am agreat asupra discutarii unor imbunatatiri/clarificari cu privire la conditiile de salarizare, in ce masura acestea acopera costul de cazare si masa, sau daca sunt necesare cheltuieli separate din partea angajatilor. Am cerut specificatii mai clare cu privire la contractele colective de asigurare, protectia medicala in general, in special in aceasta perioada de pandemie. De asemenea, am discutat despre clarificarile ce trebuie facute cu privire la conditiile de repatriere, precum si despre tipul de protectie sociala conferit de aceste contracte, mai ales in situatia in care aceeasi persoana lucreaza de mai multe ori pe an cu contracte pe perioada determinata”, a mai declarat ministrul Violeta Alexandru. 

Articole similare

Ad