Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Ministrul Muncii: cei mai multi romani care muncesc sezonier in Germania nu sunt tratati ca sclavi

In marea lor majoritate, romanii care muncesc sezonier in Germania nu sunt tratati ca sclavi, iar in anumite ferme nici angajatorul nu facea eforturi suplimentare, dar nici romanii nu contribuiau la mentinerea de conditii decente, a declarat, recent, ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

„Aveam mai multe semnale de mai multa vreme, dar nu asa de profunde ca acestea care au aparut imediat ce au fost ridicate restrictiile. In majoritate, romanii nu sunt tratati ca sclavi. Nu am facut o statistica, dar si aici, ce inseamna conditii decente este o chestiune relativa. Am vazut si ferme in care conditiile, din punctul meu de vedere, erau acceptabile, dar se putea si mai bine. Am vazut si ferme in care conditiile nu erau grozave. Unde nu erau conditii decente, adevarul este undeva la mijloc. In anumite zone, in anumite ferme nici angajatorul nu facea eforturi suplimentare, dar nici romanii nostri nu contribuiau la mentinerea de conditii. Nu vreau, insa, sa generalizez”, a spus Alexandru luni la Europa FM.
 
Ministrul de resort a subliniat, totodata, ca de mai multi ani sunt romani care merg sa lucreze in Germania la acelasi angajator, dar care nu s-au gandit si la implicatiile de la nivelul protectiei sociale. Alexandru a explicat ca acestia nu pleaca in numar atat de mare prin agentiile de plasare a fortei de munca si astfel ministerul nu are o evidenta. „Vizita mea in Germania mi-a aratat o Romanie care merge de 8, 9, 10 ani la acelasi angajator german si care a fost multumita de faptul ca a incasat niste bani munciti zi-lumina, dar pe care nu am gasit-o constienta de implicatiile la nivelul protectiei sociale, de exemplu. Contractele de munca pentru muncitorii sezonieri sunt un tip de contract de aproximativ 70 de zile care nu presupun acelasi regim de inventariere si de evidenta ca restul contractelor de munca. Problema mea este ca as dori sa trecem in revista un minim pachet de protectie sociala pentru romani. Sigur ca e de inteles ca cineva isi doreste sa aiba un venit imediat si din el sa plateasca lucrurile de care are nevoie, dar eu am datoria sa fac mai mult pentru protectia lor imediata, dar mai ales pe termen lung pentru momentul in care ies la pensie. Vorbesc aici de un plan al Germaniei pe care trebuie sa-l facem impreuna, pentru ca in masura in care dansii ar avea contributii platite in Romania, chestiunea devine comuna. Unele contributii ar putea fi platite aici, iar altele acolo”, a spus Violeta Alexandru. Aceasta a mentionat ca, in medie, un roman care munceste ca sezonier in Germania castiga 2.000 de euro/luna, insa sunt cazuri in care se poate ajunge la o suma dubla.
 

Articole similare

Ad