Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Analiza: cat de pregatiti suntem pentru criza?

In fata furtunii economice de proportii care se prolifereaza la orizont, Romania se afla precum un avion cu rezervorul gol, pregatit pentru o aterizare fortata. Desi echipajul de la Palatul Victoria promite ca va scoate Romania din furtuna economica, realitatea este ca niciunul dintre piloti nu are experienta unei asemenea misiuni, sustine Frames, care a publicat o analiza economica.
„Situatia bugetara este extrem de grava, cu un deficit care creste de la o ora la alta si care poate fi acoperit doar in parte din imprumuturile pe banda rulanta lansate de Guvernul Orban, la cele mai ridicate costuri din UE. Sa nu uitam faptul ca Romania a reusit performanta, unica la nivelul UE, ca toti banii din taxe si impozite adunati intr-o luna sa ii foloseasca pentru plata salariilor si pensiilor”, se arata in comunicatul primit la redactie. Sansele de redresare stau in in principal in fondurile de salvare ce vor fi alocate de UE, estimate la 2-3 miliarde de euro. De asigurarea acestor bani depinde, de altfel, si lansarea mult-asteptatului program de redresare promovat de autoritati.
Potrivit analistilor de la Frames, de la 1 iunie, odata cu incetarea somajului tehnic asigurat de stat si redeschiderea majoritatii sectoarelor economice, sunt cel putin 130.000 de companii care isi vor pune problema daca vor relua activitatea si ce vor face cu angajatii platiti pana acum de stat.
„Vorbim de aproape o treime dintre companiile din Romania, care angajeaza peste 850.000 de oameni, care se aflau inca dinainte de criza COVID in zona de risc. Inregistrau pierderi, iar sansele de redresare erau reduse pentru multe dintre ele. In aceste doua luni de pandemie, multe dintre aceste firme au fost tinute in viata doar pentru a incasa somajul tehnic de la stat”, afirma Adrian Negrescu, managerul Frames. Dupa 1 iunie, patronii vor trebui sa decida- reiau activitatea, asumandu-si plata salariilor, sau opresc activitatea temporar sau definitiv, cu consecinte in cascada pe lanturile economice. Decizia va fi influentata, bineinteles, si de masurile de sprijin pe care Guvernul Orban le promite pentru firmele care angajeaza someri. 
Economia este, cu siguranta, mult mai solida ca acum 10 ani. Produsul Intern Brut al Romaniei s-a dublat, de la 498 mld.lei in 2009 la 1.059 miliarde de lei in 2019. Cifra de afaceri a companiilor a crescut de la 1.082 miliarde de lei in 2008 (aprox. 300 mld. euro) la 360 mld.euro in 2019 (date preliminarii).
Exporturile au avansat de la 33 mld.euro in 2008 la 69 mld.euro din 2019, un record istoric pentru tara noastra.
Numarul salariatilor a crescut cu 20%, de la 4,8 milioane in 2008 la 5,2 milioane in 2019, iar salariile au avansat de la 469 de lei (castigul minim net in 2009) la 1.346 de lei in prezent. Salariul mediu net s-a dublat, de la 1.361 de lei (348 euro) la 3.300 de lei (680 euro) in acest an.
Cresterea salariilor, insotita de ieftinirea locuintelor cu 30-50%, a dus la scaderea presiunii pe plata ratelor, de la 70% in 2008 la aprox. 30% din venitul mediu al romanilor. 
Pe acest fond, segmentul imobiliar a crescut semnificativ, iar bancile au ajuns la un portofoliu de credite mult mai sanatos decat acum 10 ani. 
Potrivit analistilor de la Frames, dincolo de partea plina a paharului, economia se confrunta cu o serie de vulnerabilitati care s-au accentuat in acesti ani si care vor avea un impact semnificativ in evolutia economica, in contextul unei crize iesite din tiparele clasice.
In mediul de afaceri, lanturile comerciale sunt mai vulnerabile ca oricand in conditiile in care creditul comercial s-a accentuat semnificativ, la 125 de miliarde de lei (sold unic) si la 380 de miliarde de lei (soldul creditelor comerciale extinse) in 2020.

Articole similare

Ad