Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Bucurestiul a fost in ultimii cinci ani cea mai dinamica piata logistica din zona, devenind un pol regional

Stocul spatiilor industriale si logistice din Bucuresti s-a dublat in intervalul 2015-2020, capitala fiind cea mai dinamica piata din regiunea Europei Centrale si de Est in intervalul analizat, capatand amploarea unui pol logistic regional, potrivit datelor companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox.
La inceputul acestui an, stocul spatiilor logistice din preajma capitalei a depasit pragul de doua milioane de metri patrati, apropiindu-se de nivelul din Budapesta, care masoara 2,3 milioane de metri patrati si care a crescut cu circa 23% pe parcursul ultimilor cinci ani.
Suprafata spatiilor logistice moderne din Bucuresti este peste nivelul din Bratislava (1,3 milioane de metri patrati), dar ramane in continuare sub nivelul din Praga (3,2 milioane de metri patrati) si Varsovia (4,3 milioane de metri patrati), acestea fiind cele mai dezvoltate piete logistice din regiune.
In conditiile in care dezvoltatorii au in constructie spatii noi cu o suprafata inchiriabila de peste 150.000 m2, piata spatiilor logistice din Bucuresti va continua sa se dezvolte pe parcursul acestui an, venind in special in intampinarea retailerilor online si din zona FMCG, care au fost mai putin afectati de masurile restrictive luate de autoritati pentru a limita raspandirea virusului Covid-19. „Cu toate acestea, observam o atitudine mai prudenta a dezvoltatorilor, care se concentreaza aproape exclusiv pe proiecte de tip built-to-suit sau avand un grad de pre-inchiriere semnificativ, cautand sa isi reduca astfel riscul de neocupare. Observam o continuitate a proiectelor incepute in 2019, atat din perspectiva dezvoltatorilor, cat si a companiilor generatoare de cereri de spatii de depozitare. Sectoarele cele mai reprezentate sunt cele ale marfurilor generale, industria farmaceutica, respectiv domeniile complementare, firmele de logistica si transport care asigura serviciile pentru aceste companii. Dinamica pietei logistice si industriale reflecta foarte fidel faptul ca economia functioneaza chiar si in perioadele mai dificile, consumatorul final fiind motorul acestei dezvoltari. Pe langa cei aproximativ 90.000 m2 inchiriati in primul trimestru, estimam tranzactii in 2020 care sa depaseasca 350.000 m2, cu peste 50% dintre ele concentrate in jurul Bucurestiului, polul de varf al acestei piete?, a spus Rodica Tarcavu, Partner Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox.
La nivel national, piata spatiilor logistice si industriale se ridica la peste 4 milioane de metri patrati, avand poluri importante de dezvoltare industriala si in orase precum Timisoara, Cluj-Napoca sau Ploiesti, care sunt bine pozitionate pentru a atrage noi investitii, in contextul tendintei de scurtare a lanturilor de aprovizionare si de incurajare a productiei locale pentru anumite categorii considerate esentiale sau strategice.
Pe segmentul industrial, cererile de spatii logistice pentru curierat din Bucuresti si din tara au evoluat direct proportional cu volumul crescut al comertului online din ultima perioada. Retailerii care s-au adaptat foarte repede la cererile mari din online cauta acum spatii de depozitare pentru aceste divizii care au devenit mult mai puternice. Sectorul industrial ramane in continuare activ, cu o evolutie sanatoasa in segmente variate de business. „Estimam o crestere a cererilor de spatii intre 3.000 si 5.000 m2 in interiorul oraselor mari, ceea ce face ca segmentul de in-city logistics sa devina din ce in ce mai important pentru noul model de business generat de pandemia Covid-19”, a explicat Andrei Brinzea, Partner Land & Industrial, Cushman & Wakefield Echinox.
 

Articole similare

Ad