Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Romania are un deficit comercial de 3,7 miliarde de euro in relatia cu China

Romania, la fel ca majoritatea statelor comunitare, cauta solutii sa scape de dependenta de China, in relatie cu care a inregistrat un deficit comercial de 3,7 miliarde de euro, adica 22% din intregul deficit comercial al tarii de 17 miliarde de euro, potrivit zf.
Tara noastra a importat in 2019 produse chinezesti de 4,5 miliarde de euro si a exportat de doar 758 de milioane de euro. Importurile din China au avut o pondere de 5,3% din totalul importurilor, pe cand exporturile catre China au reprezentat 1,1% din total exporturi. „Si acum, dar si intr-o perioada normala, distanta dintre noi si China face dificile afacerile si ca atare e preferabil sa avem cat mai apropiate sursele de aprovizionare. China a fost sursa de contaminare, ei au anuntat foarte tarziu si e posibil sa patim pe viitor situatii similare, iar ca sa previi asa ceva preferi sa raresti relatiile cu respectivii“, spune Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania. 
In privinta partenerilor comerciali ai Romaniei, cel mai important dintre acestia este Germania, atat cand vine vorba de importuri, cat si la exporturi. Astfel ca Romania a importat in 2019 produse de circa 17 miliarde de euro, dar a exportat doar 15 miliarde de euro, adica un deficit comercial de aproape doua miliarde de euro (mai exact 1,94 de miliarde de euro). Ponderea importurilor din Germania reprezinta 20,2% din totalul importurilor, pe cand exporturile catre Germania reprezinta 22% din total.
Odata cu pandemia de Covid-19, Romania, fiind foarte dependenta de China, ar trebui sa isi regandeasca aceasta pozitie comerciala, astfel incat in situatii similare sa poata face fata cererii mari de produse sanitare si medicale, dar nu numai, crede Ionescu.

Articole similare

Ad